Hirdetés

45 éve volt a nagy amerikai áramszünet: íme a világ legnagyobb áramkimaradásai

Morvay Péter portré Morvay Péter

10 éve a világ lakosságának egytizede áram nélkül maradt Indiában, mégis az 1977-es nagy New York-i áramkimaradásra emlékezünk többen, ami nem volt tervezett áramszünet.

Képzeljük el az életet televízió, internet, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő vagy légkondicionáló nélkül. Bár az áramszünetek a világ nagy részén általában átmenetiek és bizonyos mértékig szabályozottak, emberek milliói maradtak már órák, napok, sőt hónapokig áram nélkül.

Két nagy áramszünet New Yorkban

Annak ellenére, hogy New Yorkot úgy ismerik, mint a várost, amely soha nem alszik, a metropolisz többször is sötétségbe borult. 1965. november 9-én 13 órás áramszünet sújtott 30 millió embert nyolc amerikai keleti parti államban, valamint két kanadai tartományban. 

Nem sokkal délután 5 óra után, a csúcsforgalom kellős közepén New Yorkban előbb pislákolni kezdtek a fények, majd másodperceken belül beállt a teljes áramszünet. 

Csak Brooklynban 800 000 ember rekedt a metróban. A vonatok nem közlekedtek, a repülőgépek pedig a sötét repülőtereken köröztek, mielőtt megtalálták volna a vészleszállópályákat.

Mivel az érintett régiókban szinte az összes televíziós csatorna közvetítése leállt, az információhiány miatt különböző megalapozatlan elméletek születtek; 

míg egyesek az ufókat okolták az áramkimaradásért, mások kommunista összeesküvéstől tartottak. 

Valójában azonban az áramszünetet az elektromos hálózat védelmi rendszerének meghibásodása okozta, és az éjszaka folyamán az áramellátás fokozatosan helyreállt. 

A New York-iak nyugodt reakciója az 1965-ös áramszünetre szöges ellentétben áll azzal, ami tizenegy évvel később történt. 

1977. július 13-án a vihar okozta áramkimaradás "Nagy áramszünet" néven vonult be a történelembe, és New Yorkot csaknem 24 órára káoszba taszította. A LaGuardia és a Kennedy repülőtereket lezárták, és az elővárosi vasútvonalakat leállították. Legalább 4000 embert kellett evakuálni a metróhálózatból. 

Az 1977-es áramszünetet széleskörű fosztogatások kísérték
Az 1977-es áramszünetet széleskörű fosztogatások kísérték

A meghibásodás széleskörű fosztogatáshoz és zavargásokhoz vezetett. A gazdasági válság közepette az emberek megragadták az alkalmat, hogy a ruhafogasoktól kezdve a luxusautókig mindent ellopjanak, ami a kezük ügyébe kerül. Az áramszünet alatt több mint 1000 tűz ütött ki, és 1600 üzletet rongáltak meg.

A leghosszabb áramszünet

1998-ban az új-zélandi Auckland belvárosának egyes részei öt hétig voltak áram nélkül. Az áramkimaradás február 19-én kezdődött, amikor a szokatlanul meleg és száraz időjárás miatt a négy fővezetékből kettő, de hamarosan a megnövekedett terhelés miatt a másik kettő is leállt. Az áramellátás helyreállítása 66 napig tartott.

A közlekedési lámpák hiányában a forgalom kezdetben kaotikussá vált a városközpontban. Később egyes utcák szinte kihaltak, míg máshol az emberek hamar megszokták, hogy a város több ezer közlekedési lámpája nélkül közlekednek. 

Az áramkimaradás első napjaiban kiszámíthatatlanul ingadozott az áramellátás. Az emberek beszorultak a liftekbe. A tűzjelzők véletlenszerűen kapcsoltak be. A biztonsági ajtók bezáródtak, amikor nyitva kellett volna lenniük, és nyitva maradtak, amikor zárva kellett volna lenniük.

A hosszú áramszünetet a kisvállalkozások szenvedték meg a legjobban. A kávézók, kocsmák és ruhaboltok vásárlóinak száma drámaian csökkent. A kerület 1000 kiskereskedője közül csak körülbelül 200 maradt nyitva az incidens alatt.

670 millió ember sötétségben

Az érintettek száma alapján a történelem legnagyobb áramkimaradása Észak-Indiában történt. 2012. július 30-án és 31-én két súlyos áramszünet következett be, amelyek közül a második mintegy 670 millió embert érintett - az ország lakosságának felét, vagyis a világ népességének közel 10%-át. 

Az indiai áramkimaradás egyik oka a kaotikus áramhálózat
Az indiai áramkimaradás egyik oka a kaotikus áramhálózat

Az összeomlás az ország négy elektromos hálózatából kettőt érintett, északon és keleten, ami megbénította a közlekedést. A vonatok leálltak a síneken, és az áramkimaradások miatt több órára kórházak, vállalkozások, üzletek és magánházak áramellátása is megszűnt közel egy napon át. 

Ázsiában a szokottnál is gyakoribban az áramkimaradások, Pakisztánban 2021 januárjában egy hatalmas áramszünet miatt az ország 80%-a sötétben maradt. 

A természeti csapásokat is szinte mindig az elektromos hálózat zavarai kísérik, mint láttuk azt a 2022. őszi floridai hurrikán esetében, vagy a haiti nagy földrengés után.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés