Hirdetés

Ön is meglepődhet, ha nagy összegű készpénzt akar felvenni - ez áll a háttérben

Nap Híre portré Nap Híre

A bankoknak nyomós okuk van rá, amiért megszabják, egyszerre mennyi készpénzt vehetünk ki az ATM-ekből.

A Magyar Nemzeti Bank kutatása szerint a 2020-as évtized elejére már a felnőttkorú lakosság 87 százaléka rendelkezett legalább egy bankszámlával és 85 százaléka legalább egy bankkártyával is. 

Azonban még mindig sok magyar ragaszkodik a készpénzhez, amivel viszont okosan kell bánni: egy rendelet havonta maximum két alkalommal, összesen 150 000 forintig teszi lehetővé az ingyenes készpénzfelvételt a belföldi bankautomatákból. 

Bár elsőre furcsa lehet, hogy a bankok korlátozzák, hogy mekkora összeget vehetünk fel a saját bankszámlánkról, valójában erre nagyon is jó okuk van, illetve részben a technikai körülmények is erre kényszerítik őket. 

Az ATM-hálózat fenntartása időbe és pénzbe kerül, hiszen az automatákat időről időre fel kell tölteni készpénzzel, a pénzt pedig szállítani és nem mellesleg őrizni is kell. Ez önmagában nem kis feladat, amit még nehezebbé tenne, ha egy-egy ügyfél bármekkora összeget felvehetne attól függően, hogy éppen milyen kedve van - írja a Pénzcentrum

A bankok rendszeresen monitorozzák, hogy milyen ügyfélszokások jellemzőek az egyes környékekre, kerületekre, és ezen szokások alapján igyekeznek meghatározni, hogy mikor mekkora összegeket töltenek 1-1 automatába és milyen rendszerességgel. A különböző készpénzfelvételi limiteknek is végső soron ugyanaz a céljuk, mint a fent felsoroltaknak: lehetőleg minél kevesebb ügyfél és minél ritkábban kerüljön olyan helyzetbe, hogy egy üres automatából próbál meg pénzt felvenni.

Ott vannak továbbá a már említett technikai korlátok is: értelemszerűen egy ATM-be nem fér bele akármennyi készpénz, továbbá eltérések lehetnek az egyes bankautomaták között olyan szempontból, hogy melyik hány darab bankjegyet ad ki maximálisan. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés