Hirdetés

Nem vicc: a rendszeres kávéfogyasztás segíthet megelőzni a bélrákot

Nap Híre portré Nap Híre

Egy sok tekintetben egészségtelennek tartott szokás segíthet megelőzni a bélrákot: a legújabb kutatások szerint ugyanis a kávéfogyasztás jelentősen minimalizálja a kockázatot. 

Évente nagyjából 5000 magyar ember hal bele bélrendszert érintő daganatos megbetegedésekbe. Egy friss kutatás szerint azonban könnyedén felvehetjük ellene a harcot, ráadásul egy olyan élelmiszerrel, ami egyébként is sokunk otthonában megtalálható – írja a Dívány. Magyarországon a második leggyakoribb halált okozó rákfajta a vastagbelet és a végbelet érintő rák. Egy holland tanulmány azonban azt állítja, megtalálta a megoldást, ez pedig: a kávé

Egy friss kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztók esetében a bélrendszert érintő rákos megbetegedések kiújulásának sokkal kisebb a kockázata. 

Több mint másfél ezer holland kávéfogyasztó bevonásával végeztek megfigyeléses tanulmányt a holland Wageningeni Egyetem nemzetközi kutatócsoportjának tagjai. Olyan ráktúlélők kávéfogyasztási szokásait és aktuális állapotát vetették össze, akiknek a beleit érintette a rák és már túlvoltak legalább egy kezelésen. 

A kutatók arra jutottak, hogy aki napi kettő csésze kávét ivott, náluk kisebb eséllyel újult ki a daganat. Sőt, a tanulmány szerzői szerint minél több kávét iszik valaki, annál kisebb eséllyel tér vissza a rettegett betegség. Azon betegek ugyanis, akik nem csupán kettő, de legalább öt csésze kávét ittak naponta, már 32 százaléknyi valószínűséggel nem estek vissza a betegségbe, s az is kiderült, hogy azoknál, akik viszont kettőnél kevesebb adag kávét fogyasztanak, 30 százalék az esélye annak, hogy kiújul a tumor. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés