Hirdetés

A csizma, ami fenekestül felforgatta a világot: hogyan vált trenddé Kate Mossnak köszönhetően?

Nap Híre portré Nap Híre

Sokak számára emlékezetes a pillanat, amikor a modell gumicsizmában parádézott a Glastonbury Fesztiválon. Arra azonban talán akkor senki nem számított, mi jön ezután.

A történelmi fesztivál most ismét visszatér a Worthy Farmra, ezért a CNN feleleveníti az emlékezetes divatpillanatot. 

Mintegy 19 évvel ezelőtt Nagy-Britannia legismertebb szupermodellje csatlakozott a földi halandókhoz a sártengerben, ami a fesztivállal sokszor együtt jár. Persze, valószínűleg a hétvégét a fesztivál VIP-zónájában töltötte. De a sár Anglia olvasztótégelye - és Kate Moss a Glastonbury területén, cigarettával a kezében, pont olyan volt, mint az átlagemberek.

Egészen addig, amíg a praktikus lábbelije át nem alakította a fesztiváldivatot, és nem segített megmenteni egy hagyományőrző csizmagyártót a tönkremeneteltől.

2005 nyarán Moss épp a figyelem középpontjában állt: karrierje csúcsán az is sokakat érdekelt, miként alakul a kapcsolata Pete Dohertyvel. Bár a The Libertines frontembere kétségtelenül otthonosabban mozgott a körülmények között, Moss volt az, aki megragadta a rivaldafényt.

A modell egy pár klasszikus fekete Hunter gumicsizmát viselt mellénnyel, rövidnadrággal és szegecses övvel. Ha csak a lábát néztük volna, könnyen összetéveszthettük volna akár egy somerseti sertéstenyésztőével. De a ruhái alapján akár egy chelsea-i villából is könnyen kiléphetett volna.

A képek futótűzként terjedtek. 

Ezzel együtt a gumicsizmák ismét a figyelem középpontjába kerültek. Többé már nem a mezőgazdaság privilégiuma volt, hanem státuszszimbólummá vált. Ez az egykor praktikus csizma a polgárság becsületjelvénye lett, amely azt jelzi, hogy viselője vagány, és mégis mesésen néz ki.

Hirtelen a fesztiválviselet saját ruházati kategóriává vált, valami sokkal nagyobb dologgá, mint a ruhadarabok, amit nem bánsz, ha tönkreteszel. De egy még ennél is mélyebb átalakulás is végbement - az akkoriban nehéz helyzetben lévő Hunter Boot Limited megmenekült a csődtől.

A skót márka igazi fénykorát talán a világháborúk idején élte, amikor hatalmas mennyiségben gyártott vízálló bakancsokat a frontra. De a vállalat 149 éves történetében még soha nem volt ennyire kívánatos a lábbeli. Bár nem szabad túlbecsülni a Moss-hatás erejét, mégis hozzájárult a vállalat szerencséjének figyelemre méltó megfordulásához.

2007-re a cég 85%-os forgalomnövekedést jelentett az előző évhez képest. Azóta állandó fesztiválszereplővé vált, esőkabátokat, felsőruházatot és csizmákat gyárt mindenféle színben és stílusban.

Az egykor a lövészárkokban jelen lévő Hunter a 21. században véghezvitte a végső átalakulást, és a hírességek - Rita Orától Rihannáig, Cara Delevingne-től Alexa Chungig - esős napokra való csizmájává vált.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés