Hirdetés

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákbetegségéről

Garai Kitti portré Garai Kitti

Bár a Kensington-palota az nem közölte, hogy pontosan milyen típusú rákja van a hercegnőnek, de néhány részletre fény derült a péntek esti bejelentése óta. 

Mint azt a naphire.hu is megírta, Katalin hercegnő szombat este egy videóüzenetben jelentette be, hogy rákot diagnosztizáltak nála. A walesi hercegnő elmondta, hogy január elején esett át egy tervezett alhasi műtéten és bár először azt gondolták, hogy nem rákos elváltozást találtak nála, a későbbi vizsgálatok mégis ezt támasztották alá. Katalin úgy fogalmazott a videónyilatkozátban, hogy "hatalmas sokk" volt számára a diagnózis, és "hihetetlenül kemény pár hónapon" van túl ő maga és a családja. Ugyanakkor hozzátette, az orvoscsapat ajánlására megkezdték nála a kemoterápiás kezeléseket, de ennek még csak a korai szakaszában van, ám ennek ellenére úgy érzi, napról napra erősebb. 

Mikor kapta meg Katalin a lesújtó diagnózist?

Hivatkozás másolása

A BBC azt írja, pontosan azt nem lehet tudni, hogy a hercegnő mikor kapta meg a lesújtó diagnózist, ám azt igen, hogy januárban megműtötték. Mint ismert, a palota akkor nem közölt részleteket, de azt igen, hogy a beavatkozás tervezett volt és a betegség nem a daganathoz kapcsolódott. Február végén aztán Katalin hercegné megkezdte a megelőző kemoterápiás kezeléseket. Hozzátették, a januári műtét után - ami egyébként a palota szerint sikeres volt - az orvosok olyan vizsgálatokat végeztek, amelyek kimutatták a betegséget, ugyanis általában a műtét során eltávolított szöveteket elküldik egy laboratóriumba elemzésre, hogy lássák, milyen sejtek vannak benne.

Mi az a megelőző kemoterápia?

Hivatkozás másolása

A videóban Katalin hercegnő arról is beszámolt, hogy az orvosi csapata azt tanácsolta neki, hogy vegyen részt "megelőző kemoterápián". A hercegnő a kezelés korai szakaszában van. A kemoterápia egy átfogó kifejezés a rákos sejtek elpusztítására szolgáló gyógyszeres kezelésre – beadható csepegtetővel vagy tabletta formájában is. Andrew Beggs professzor, kolorektális (vastag- és végbéldaganatokkal foglalkozó) sebész konzultáns azt mondta, "a műtét után megelőző kemoterápiát alkalmaznak, hogy csökkentsék a rák jövőbeni kiújulásának kockázatát." Az, hogy mennyi kezelésre van szüksége és milyen gyakran, az a rák típusától és növekedési módjától függ. 

Mikor térhet vissza Katalin a nyilvánosság elé?

Hivatkozás másolása

A hasi műtét után a palota azt közölte, hogy a hercegnő húsvét után tér vissza a nyilvános szereplésekhez, de most Katalin a videóban azt mondta, hogy most a teljes felépülésre összpontosít. A Kensington-palota szóvivője pedig azt közölte: "A hercegnő akkor tér vissza hivatalos feladataihoz, amikor orvosi csapata engedélyt ad rá".

Károly király "nagyon büszke"

Hivatkozás másolása

A Buckingham palota közleménye szerint III. Károly király a hercegnő bejelentése után azt mondta, hogy "nagyon büszke Katalinra, amiért olyan bátran beszélt, ahogy beszélt." Kijelentette azt is, továbbra is szoros kapcsolatban van a szeretett menyével. 

Harry és Meghan is üzent

Hivatkozás másolása

A naphire.hu is megírta, hogy Harry herceg és Meghan Markle egy rövid közleményt adott ki a walesi hercegnő bejelentése után. Ebben azt írták: "Egészséget és gyógyulást kívánunk Kate-nek és a családnak, és reméljük, hogy képesek lesznek ezt privátban és békében megtenni."

Az Egyesült Királyságban minden második embernél alakul ki valamilyen rákos megbetegedés.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés