Hirdetés

Karsai Dániel szerint ez Orbán Viktor “igazi arca”

Nap Híre portré Nap Híre

Karsai Dániel a Facebook-oldalán "Orbán Viktor igazi arca" címmel írt egy hosszú bejegyzést, melyben a miniszterelnök üzent. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász amiatt akadt ki a közösségi oldalán, hogy a kormányfő elítélte Bedő Dávidot, a Momentum Frakcióvezetőjét, aki ma a Parlamentben meghívta Orbánt Viktort Karsaihoz, hogy beszélgessenek az életvégi döntésekhez való jogról. 

A következő mondatomban minden szót szándékosan használok. Orbán Viktor minősíthetetlen módon válaszolt. Közölte, hogy megveti Dávidot azért, mert felvállalja a szenvedő emberek képviseletét és abból politikai ügyet csinál. Mindezt az a politikus mondta, akinek a most lezárult kampányban minden második szava a háború volt

- írta Karsai, majd úgy folytatta a bejegyzését, hogy Orbán Viktor a továbbiakban "még lejjebb süllyedt." 

Közölte, hogy aki az életvégi döntésekhez való jog pártján áll, az megvetendő. Ez Dávidon kívül a magyar lakosság kétharmada. Meg Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. Ha kérhetném, amikor legközelebb beszélnek, kezdje azzal, hogy Cher Emmanuel, je te déteste. Zárszóként Orbán Viktornak azt sikerült mondania, hogy nem áll át a halál oldalára

- részletezte az alkotmányjogász, aki ezután arról írt, hogy Orbán Viktor és közte sok hasonlóság van, ugyanis mind ketten jogot végeztek, Bibósok voltak, az egyetem után alkotmányjogra szakosodtak és azóta is az emberi jogok rendszeres megsértéséből élnek. 

Nem lett volna érdektelen a beszélgetésünk. Ha Orbán úr meggondolná magát, az ajtóm nyitva áll előtte

- üzente a miniszterelnöknek. 

Karsai Dániel idézte az Alaptörvényt is, ami szerint az emberi méltóság sérthetetlen, és a lét alapja az emberi méltóság. "A mindenfajta méltóságot nélkülöző, csak szenvedésből álló élet nem létezés. Aki erre kötelez, az életellenes és szenvedéspárti. Végezetül még egy utolsó - remélem költői - kérdés. Ha június 13-án Strasbourgban kimondják, hogy igenis van életvégi döntésekhez való jog, végre fogják hajtani az ítéletet? Vagy csak megvetésükról biztosítják a Bíróságot" - zárta a posztját az alkotmányjogász.

Az alkotmányjogász tavaly szeptember végén jelentette be, hogy ALS-betegségben szenved. Bár ő maga azt mondta, hogy akkor sem élne az eutanáziával, ha engedélyeznék, mégis azért küzd, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét. Magyarországon erre nincs jogi lehetőség, sőt, arra sincs mód, hogy ebből a célból valaki külföldre távozzon, és ott fejezze be emberhez méltón az életét. Karsai Dániel ezért pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, beadványában azt kérte, kötelezzék a magyar államot olyan jogszabályok megalkotására, amelyek lehetővé teszik az életvégi döntés szabadságát. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés