Hirdetés

Rettenetes, amit Karsai Dánielnek a kórházban kellett átélnie - de nem az orvosokat hibáztatja

Nap Híre portré Nap Híre

A méltó halálért küzdő alkotmányjogász egy fertőzés miatt került be az intézménybe, ahol látta, mennyire nagy a gond az egészségügyben.

Ahogy arról beszámoltunk, Karsai Dániel tavaly jelentette be, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, hogy „az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal” fejezhesse be életét, miután gyógyíthatatlan ALS-betegséget diagnosztizáltak nála. 

Az alkotmányjogász most két hetet kórházban töltött egy fertőzés miatt, tapasztalatairól egy Facebook-bejegyzésben számolt be. Mint írja, biztos benne, hogy Orbán Viktor nem szenvedéspárti, a magyar egészségügyben eltöltött 12 napja azonban rávilágított arra, milyen nagy a gond.

Megírta, hogy ellátása során - bár volt benne állami és magán is - méltatlan helyzetek tömkelegét élte át, bár hozzátette, hogy az őt segítő orvosok és ápolók és egyéb egészségügyben dolgozók áldozatos munkájára nincsenek szavai, nagyon köszön mindent - írja a HVG

“Ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz- vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik” 

– értékelte a körülményeket Karsai, aki olyan példákat hozott, mint hogy még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka, a kóros ápolóhiány miatt pedig sokszor hosszú órákra magára volt hagyva.

Mint írja, az az ő esetében különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményezett, nem csak a tisztába tevés, evés és ivás ritkasága miatt, hanem azért is, mert sokszor hosszú ideig csak bámulhatott maga elé és hallgathatta, hogy a másik kórteremben ki milyen sorozatot néz, hiszen saját tabletjét már be se tudja kapcsolni egyedül.

Karsai az Alaptörvény II. cikkelyére hivatkozva emlékeztet, hogy az emberi méltóság sérthetetlen, de úgy látja, aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés