Hirdetés

Karsai Dániel szerint Novák Katalin lemondása alkotmányellenes volt

Nap Híre portré Nap Híre

Karsai Dániel, az ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász arról ír, hogy Novák Katalin köztársasági elnök lemondása alkotmányellenes volt.

Karsai Dániel
Karsai Dániel

A dolog majdnem kiszúrta a szemem, de eddig nem vettem észre. Nyilvánosan sosem ismerném ezt be, de kiváló ügyvéd kollégám, dr. Kiss Dániel hívta fel rá a figyelmem - írja Facebook-oldalán Karsai Dániel alkotmányjogász Novák Katalin köztársasági elnök lemondásával kapcsolatban.

Karsai Dániellel kapcsolatban leginkább azzal kapcsolatban ír a sajtó, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy „az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal” fejezhesse be életét, miután gyógyíthatatlan ALS-betegséget diagnosztizáltak nála. 

Most azonban teljesen más témát helyezett fókuszba a Facebookon: Novák Katalin köztársasági elnök lemondását.

A probléma abból ered, hogy az Alaptörvény szerint az elnöki megbízatás megszűnik az elnök lemondásával. Míg a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény szerint a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata kell. Az Országgyűlés megfontolásra kérheti az elnököt 15 napon belül, ám ha a köztársasági elnök nem gondolja meg magát, tudomásul kell venni a lemondást - összegzi a Telex.

A jogállási törvény egyértelműen módosítja az Alaptörvényt. Márpedig Alaptörvényt sem feles többséggel, sem törvénnyel nem lehet módosítani. Ebben az esetben viszont egyértelműen bújtatott Alaptörvény-módosítás történt, ami alkotmányellenes - fogalmaz Karsai. Az idő rövidsége miatt nem lehet megsemmisíttetni ezt a szabályt az Alkotmánybírósággal - teszi hozzá az alkotmányjogász.

Ahhoz, hogy az alkotmányellenes helyzetet orvosolják, az kell, hogy az Országgyűlés vita nélkül elfogadja Novák Katalin lemondását, valamint, hogy a lehető legkorábbi időpontban törölni kell a jogállási törvényből az Alaptörvénybe ütköző szabályozást.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés