Hirdetés

Nemzetközi ügy lett a magyar RTL vezetőváltásáról szóló cikksorozatból

Nap Híre portré Nap Híre

A német Manager Magazin és Közép-Európa egyik meghatározó televíziós szakportálja, a CEE TV is viszonylag nagy terjedelemben foglalkozik a Média1 cikksorozatával, amely a magyar RTL 2015-ös vezetőváltásáról szól. Az RTL Magyarország akkor leváltott vezérigazgatója, Dirk Gerkens azzal vádolja a cégcsoportot, hogy egy állítólagos politikai alku keretében vált meg tőle.

A Manager Magazin szerint egy “autoriter kormánnyal” (vagyis a 2015-ös magyar kormánnyal) folytatott titkos tárgyalások részeként, jobb adózási feltételekért cserébe távozhatott a magyar RTL éléről  Dirk Gerkens akkori vezérigazgató.

Az idézett külföldi lapok részleteket közöltek a Média1 korábbi cikkeiből, amelyek arról szólnak, hogy az RTL Magyarország és a kormány között a 2015-ös reklámadó csökkentése érdekében megegyezés történt, és ennek része lehetett Dirk Gerkens akkori vezérigazgató távozása.

A Média1 korábbi cikkeiben szó volt egy hangfelvételről, amely egy Luxemburgban lezajlott beszélgetést rögzített – és amelyet saját maga által is bevallott módon Gerkens készített, és amelyben Gerkenst kényszerítő körülmények közötti távozására utal – a felvételen elhangzik Lázár János akkori kancelláriaminiszter neve is.

A hangfelvételen Gerkens, Andreas Rudas, az RTL korabeli regionális vezetője és a cég több más vezetője, köztük Guillaume de Posch, az RTL Csoport akkori vezérigazgatója beszélgetnek Gerkens távozásáról és az állítólagos politikai nyomásgyakorlásról. A luxemburgi bíróság jelenleg vizsgálja az ügyet, ahol az RTL jelenlegi és volt vezetői is vallomást tettek.

A történet egyik főszereplője, Dirk Gerkens, aki 14 éven át vezette az RTL Magyarországot, azóta is fenntartja, hogy politikai nyomás hatására távolították el – érdekesség, hogy ez után Gerkens a TV2-nél folytatta pályafutását. Az RTL azonban tagadja, hogy bármilyen titkos paktumot kötöttek volna a magyar kormánnyal, és hangsúlyozza, hogy Gerkens távozása egy jogszerű vezetőváltás eredménye volt.

A Média1 most beszámolt róla, hogy a nemzetközi sajtó, különösen a német és luxemburgi médiumok kiemelt figyelemmel követik az ügyet. A reklámadó csökkentését követően a kritikusok szerint az RTL hírszerkesztősége egyre kevésbé foglalkozott a kormányt érintő kényes témákkal.

 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés