Hirdetés

Brutálisan megdrágult ez a zöldség

Nap Híre portré Nap Híre

Rendkívül alacsony az európai országokban a karfiol kínálata, így nagyon meg is drágult a zöldség, ráadásul a közeljövőben sem várható jelentős árcsökkenés.

Bár a helyzet mostanra javult a december végi állapotokhoz képest, a két nagy exportőrnél, Spanyolországban és Franciaországban még mindig egyértelműen túl kevés az áru ahhoz, hogy az uniós tagállamokban jelentkező keresletet kielégíthessék - írja a fruitveb.hu. 

A rendkívül alacsony kínálat ráadásul olyan mértékű áremelkedéshez vezetett, amely december középre még inkább befagyasztotta a karfiol iránti keresletet, és ez a helyzet még annak ellenére is fennáll, hogy januárban jelentős csökkenésnek indult a zöldség ára. 

A lengyel nagybani piacokon az import karfiol darabját jelenleg 610-780 forintért lehet beszerezni. Ez az ár 40%-kal alacsonyabb, mint a decemberi ár, amikor 1175 forintot kellett fizetni átlagosan egy karfiolért. 

A spanyolországi nagykereskedelmi árveréseken (Murcia tartományban, ahol a karfioltermesztés koncentrálódik) az elmúlt héten 1,87 euró/db (705 Ft/db) környékére mérséklődött az átlagár, viszont meg kell jegyezni, hogy ezeken az árveréseken az ártartomány szélsőséges kilengései figyelhetők meg: bizonyos ritka esetekben akár 0,30 EUR/db (115 Ft/db) körül is cseréltek gazdát tételek, ami azt jelzi, hogy ilyen kínálati hiány mellett minden begyűjthető zöldség eladósorba kerül. A portál megjegyezte, hogy az import karfiol ára Lengyelországban az elmúlt évekhez képest még mindig rekordmagas, ezért a karfiol iránti kereslet továbbra is nyomott.

A nagyobb baj, hogy rövid távon nincs kilátás további árcsökkentésre, egyrészt azért, mert Európában fagyos a tél, ami az egész zöldségpiac ellátását és logisztikáját befolyásolja. Másrészt a  karfiol ára január-februárban alapvetően minden évben emelkedik, sőt, ez a trend egyes években márciusig is kitolódik, így valami hasonlóra kell számítani idén is.

Nemcsak a karfiol drágul

Mint azt a naphire.hu is megírta, az egekbe szökhet a liszt ára, ugyanis a malmok kénytelen lesznek árat emelni. "Több hónapos árcsökkenési trend törik meg idén év elején: hiába alacsony a búza ára, a malmok a költségnövekedéseiket érvényesíteni fogják” – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke. A szakember szerint nincs más lehetőség, emelniük kell a liszt átadási árát a malmoknak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés