Hirdetés

Ezt az öt dolgot tegye, ha meg akarja előzni a karácsonyi stresszt!

Nap Híre portré Nap Híre

Bár a karácsony kétségkívül az év legszebb időszaka, azonban az ünnepi készülődés rendkívül stresszes lehet. Van, aki nem viseli jól az ünnepi "nyüzsgést" sem, míg mások amiatt aggódnak, hogy túlköltekezik magukat. 

A Healthline cikke szerint az Egyesült Államokban a pénz és a családi kötelezettségek a stressz egyik legfőbb forrásai, az ünnepek közeledtével pedig egyre nagyobb lehet a nyomás. Azt írják, az ünnepi stressz bárkit érinthet, még a gyerekeket is, ezért nagyon fontos rá odafigyelni. "Az ünnepek körül sok az elvárás. Sokan az ünnepeket társas összejövetelekkel, rituálékkal és boldog emlékekkel kötik össze. Ezek az elvárások azonban stresszhez vezethetnek" - írják.

Arra is választ adnak, hogy mi okozza az ünnepi stresszt. Egyrészt a "megfelelési vágy", hogy minden étel, minden becsomagolt ajándék tökéletes legyen. De van, akire azért nehezedik nyomás, mert fél, hogy nem lesz elég ideje a karácsonyi partikon részt venni, vagy esetleg nem kap elég meghívást.

Az is előfordul, hogy minden hagyományt és eseményt bele akarunk zsúfolni ebbe az időszakba, hogy minden nap emlékezetes legyen. És ha ehhez hozzáadjuk az anyagi terheket, az utazást és a családtagok meglátogatását, a stressz gyorsan felhalmozódhat.

Az ünnepek nehéz időszakot jelenthetnek azok számára is, akik elvesztették barátaikat és családtagjaikat. 

Az ünnepi stressz nagyjából ugyanolyan tüneteket vált ki, mint a sima, "hétköznapi" stressz, de szerencsére a szakemberek megosztottak néhány tanácsot annak érdekében, hogy könnyedebben "átvészeljük" az ünnepi időszakot. 

Így kezelheti az ünnepi stresszt

Hivatkozás másolása

Nagyon fontos, hogy mielőtt megpróbálnák fellépni a stressz ellen, meg kell érteni annak kiváltó okait. 

Tervezzünk előre! Sokat segíthet, ha összeírja az összes tennivalót, így a legfontosabb dolgokat mihamarabb letudhatja. A lista abban is segíthet, hogy semmiről ne feledkezzen meg. 

Foglalkozzunk a saját igényeinkkel! Könnyen előfordulhat, hogy az ünnepi időszakban nem törődünk magunkkal eleget, csak azzal foglalkozunk, hogy mások kedvére tegyünk. A szakemberek azt javasolják, szánjunk időt arra is, amit szívesen csinálunk. És felhívták arra is a figyelmet, hogy a jó alvás nagyon fontos.

Tartsuk ellenőrzés alatt a pénzügyeinket! A túlköltekezés is nagy fejfájást okozhat, így azt tanácsolják, legyünk reálisak azzal kapcsolatban, hogy mit engedhetünk meg magunknak. Az is segíthet, ha készítünk egy költségvetést, és előre megtervezzük a kiadásainkat. 

Szánjunk időt az emlékezésre! Az ünnepi időszak különösen akkor nehéz, ha elvesztettünk egy számunkra közeli személyt, vagy távol vagyunk a szeretteinktől. A szakemberek azt javasolják, töltsük ilyenkor az időt az emlékek felidézésével. Ha távol vagyunk a családtól vagy a barátoktól, az is segíthet, ha egy helyi szervezetnél önkénteskedünk. 

Ne féljünk nemet mondani! Próbáljunk meg csak azokra az eseményekre és dolgokra igent mondani, amik örömet szereznek nekünk is. A görcsös kötelezettségek csak rátesznek egy lapáttal a stresszre. 

Megjegyezték: ha az ünnepek után is fennállnak a fent említett tünetek, akkor érdemes felkeresni egy mentálhigiénés szakembert. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés