Hirdetés

Hatalmas fordulat, megállapodott a Budapest bérletről Lázár és Karácsony

Nap Híre portré Nap Híre

Új megállapodást kötöttek, örülhetnek a budapestiek.

Még decemberben írtunk arról, hogy a Volán és a MÁV kivonulhat a fővárossal kötött megállapodásból, aminek értelmében érvényesek a Volánbuszokon és a MÁV vonatain a Budapest bérletek. Akkor a BKK azt közölte, a Budapest bérletek továbbra is érvényesek lesznek a vonatokon, HÉV-eken és Volánbuszokon, ám a MÁV cáfolt: március 1-től a budapestiek nem használhatják az állami társaságok járműveit Budapest bérlettel.

Most azonban Karácsony Gergely és Lázás János közös közleményt adtak ki.

Azt írták, az építési és közlekedési miniszter és a főpolgármester a mai találkozóján egy teljesen új, átfogó megállapodást kötött a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonyának rendezéséről. A megállapodás utasok százezrei számára teszi olcsóbbá és egyszerűbbé a közösségi közlekedés használatát.

A megállapodás értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják. Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja minden értékesítési csatornáján.

Az eddigi, számos vitára okot adó költségalapú elszámolás helyett a felek abban állapodtak meg, hogy a Budapest-bérletből, a Pest vármegyei bérletből és az országbérletből származó bevételt és az ahhoz kapcsolódó menetdíjkiegészítést – az adott érvényességi terület sajátosságaihoz igazodóan – teljesítményarányosan osztják meg.

A miniszter és a főpolgármester egyetértett abban is, hogy az eddig a Fővárosi Önkormányzatot illető évi 12 milliárd forint normatív költségvetési támogatás helyett 2024-től a felek egy olyan rendszert alakítanak ki, amely egyaránt szolgálja a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés bevétellel nem fedezett költségeinek megtérülését - írják.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés