Hirdetés

Brutális pofon Budapestnek: kivonulhat a MÁV és a Volán a fővárosból

Nap Híre portré Nap Híre

Drámai hír érkezett a MÁV-ról és a Volánról.

Az Index kormányzati forrásokból arról értesült, hogy nem hosszabbítják meg az év végén lejáró szerződéssel létrejött úgynevezett "hibrid modellt" a HÉV-vonalak és járatok, valamint az agglomerációs buszjáratok üzemeltetését illetően. Ez azt jelenti, hogy jövőben már csak MÁV vagy a Volán által értékesített jegyekkel vagy bérletekkel lehet használni a vonatokat, héveket és buszokat a fővárosban és az agglomerációban.

A lap információi szerint az Építési és Közlekedési Minisztériumnak azaz álláspontja, hogy Budapesti Fővárosi Önkormányzata mintegy 2 milliárd forinttal tartozik az állami közszolgáltatónak, és mivel az ÉKM ajánlatát az önkormányzat nem fogadta el, így a 2022. év pénzügyi zárása nem történt meg.

A korábban létrejött megállapodás pedig december 31-én megszűnik, tehát "a MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. (sárga buszok) járatain a fővároson belüli szakaszokon 2024. március elseje után a BKK jegyeit és a Budapest bérletet (korábbi BKV bérlet) nem fogadjuk el. Az ÉKM megrendelésű szolgáltatások igénybevétele a tarifarendszert érintő módosítások életbe lépését (tervezetten: 2024. március 1.) követően a helyközi díjtermékekkel, köztük a vármegye- és országbérletekkel, illetve azok 24 órás érvényességű új változatával lehetséges" - közölte a lappal a kormányzati forrás.

A bennfentes arról is beszélt, hogy kiegyenlítésre került Budapest közösségi közlekedésének aránytalan állami támogatási előnye. A költségvetési törvény értelmében kötelezően ellátandó helyi közösségi közlekedési feladat támogatása jogcímén 12 milliárd forint előirányzat kezelésének felülvizsgálata haladéktalanul megtörténik. A felszabaduló forrásokat pedig vagy más vidéki városok tömegközlekedésének támogatására, vagy a munkavállalók bérének fejlesztésére fogják használni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés