Hirdetés

Kaiser Ferenc: Kína megpróbálja erővel átszabni a geopolitikai viszonyokat

Nap Híre portré Nap Híre

A Dél-kínai-tenger helyzete geopolitikai szempontból azért fontos, mert itt megy át nemcsak Kína külkereskedelmének zöme, hanem mert Dél-Korea és Japán is érintett a tengeri kereskedelemben – erről beszélt Kaiser Ferenc az ATV Keleti Szemle című műsorában.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense hozzátette: ezen a vonalon érkezik a kőolaj és a földgáz is a Távol-Kelet országaiba, illetve itt közlekednek azok a konténerhajók is, amelyek a Kelet-Ázsia gazdaságának termékeit szállítják szerte a világba. Hangsúlyozta, hogy Kína messze a legerősebb hatalom a régióban, ezért megpróbálja erővel, a saját igényeinek megfelelően átszabni az itteni geopolitikai viszonyokat.

 

Somkuti Bálint az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatótanára ezzel kapcsolatban azt emelte ki az adásban, létfontosságú gazdasági érdekei fűződnek Kínának ahhoz, hogy ezen a területen első sorban az ő akarata érvényesüljön. Hangsúlyozta a szakértő, hogy a Dél-kínai-tengeren olyan folyamatot látni, amiben nagyhatalmak érdekei ütköznek, nagyhatalmaknak a különböző felfogását próbálják érvényesíteni, és ehhez próbálják a nemzetközi jognak bizonyos eszközeit felhasználni.

A teljes adás itt tekinthető meg:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés