Hirdetés

Valóra válik a rémisztő jóslat: a tudósok sohasem láttak ilyen szélsőséges helyzetet

Garai Kitti portré Garai Kitti

Nagy baj van. A tudósok szerint pusztulásra van ítélve a déli sarki kontinens óriási jégtakarója a globális felmelegedés miatt. Az Antarktisz körüli tengeri jég felülete rekordalacsony szintre zsugorodott, és várhatóan még tovább csökken a jég kiterjedése, mielőtt az idei nyári olvadási szezon véget ér. A szakemberek azt mondják: még sohasem láttak ilyen szélsőséges helyzetet.

Az antarktiszi jég évről évre nagyon változékony, ami eddig megnehezítette a globális felmelegedés hatásának észlelését a térségben. Ám az elmúlt hat évbenaz antarktiszi tengeri jég figyelemre méltó csökkenése azt jelzi, hogy az éghajlati válság itt is megmutatkozik. 

A tengeri jég egyre nagyobb mértékű csökkenése miatt a hullámok elérik a jégtakarókat és a gleccsereket, felgyorsítva szétesésüket és olvadásukat. Egy nemrégiben készült tanulmány a nyugat-antarktiszi jégtakaró fokozatos pusztulását jelezte előre arra az esetre, ha a globális átlaghőmérséklet-emelkedés meghaladná az egy Celsius-fokot – ami már meg is történt. Ezzel együtt a tenger szintje négy métert emelkedhet - írja az MTI. 

"A kontinentális talapzat, amely egy Németország nagyságú terület, most teljesen jégmentes” – magyarázta Karsten Gohl német sarkkutató a Polarstern (Sarkcsillag) kutatóhajó fedélzetén. „Aggasztó, hogy ez a változás milyen gyorsan ment végbe” – tette hozzá.

Az amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont tudósai is új negatív rekordot mértek. Elmondásuk szerint az antarktiszi tengeri jég kiterjedése február 13-án 1,91 millió négyzetkilométerre csökkent, ami a korábbi, 2022. február 25-i rekordnál is alacsonyabb.

Hivatkozás másolása

A tengeri jég az antarktiszi nyár folyamán elolvad, majd az ősz beköszöntével ismét hízásnak indul. "Az elmúlt években február 18-a és március 3-a között mérték az éves minimumot, így további csökkenés várható” – mondták a központ kutatói.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés