Hirdetés

Ezzel a mondattal sértette vérig John Lennon a királyi családot, egyből világhírű lett

Morvay Péter portré Morvay Péter

Hatvan éve, 1963. április 11-én lépett fel az akkor még a világhír előtt álló Beatles Londonban, de a koncert nem a zenéről lett igazán emlékezetes.

Hogyan kerüljön be a brit bulvársajtóba egy feltörekvő zenekar, amelyik éppen megjelentette első nagylemezét? A megoldást John Lennon találta meg, a módszer azóta is - most éppen III. Károly koronázása előtt - bombabiztos:

Mondj valami olyat, ami kiborítja a királyi családot.

A bemutatkozó koncert apropója az volt, hogy 1963 márciusában megjelent a Beatles első albuma, Please Please me címmel. 

A Beatles hatvan éve, 1963-ban lett viharos gyorsasággal világhírű
A Beatles hatvan éve, 1963-ban lett viharos gyorsasággal világhírű BBC

A zenekar menedzsere, Brian Epstein ekkor még egyáltalán nem volt biztos abban, hogy a Beatles egyedül is megtölti a koncerttermeket, ezért a kor legnépszerűbb előadóival igyekezett felléptetni őket.

Mint arról beszámoltunk, néhány napja került elő a Beatles első brit  koncerfelvétele, amit élő adásban rögzített egyik korabeli tinédzser rajongójuk.

1963 tavaszán az akkor sikerei csúcsán lévő, jellegzetes hangú amerikai énekessel, Roy Orbisonnal indultak angliai koncertkörútra, akinek az Only The Lonely című száma az óceán mindkét felén vezette a slágerlistákat.

Az első fellépés előtt Orbison megkérdezte a menedzsertől, 

„De ki az a Beatle?”

A sajtóvisszhangot aztán egycsapásra sikerült megszerezni, amikor az egyik londoni fellépésen, ahol a királyi család is képviseltette magát, Lennon ezzel a provokatív mondattal köszöntötte a közönséget:

„Megkérem az olcsóbb helyen ülőket, hogy tapsoljanak, 

a többiek pedig zörögjenek az ékszereikkel".

A beszólást azonnal felkapta a bulvársajtó, és innen kezdve a Beatles a zenéjük mellett formabontó viselkedésükkel és öltözetükkel is a hagyományos, sznob világ elleni tiltakozás jelképévé vált. Mindez nem akadályozta meg abban II. Erzsébetet, hogy lovaggá üsse a zenekar tagjait (bár a lovagi címet Lennon 1969-ben visszaküldte a királynőnek a vietnami és a biafrai konfliktusban vállalt brit szerepvállalás és önironikusan a Cold Turkey című szólódala gyenge listás szereplése elleni tiltakozásul).

1963-ban ezután megállíthatatlanná vált a zenekar: sikoltozó lányok, rajongók tömegei lepték el a koncertjeiket, amelyeken immár nem volt kérdés, hogy ők a szupersztárok. 

Sorra jelentek a megaslágereik, köztük az ikonikus She Loves You dal.

A zenekar „eszének” számító Lennon tisztában volt azzal, hogy viharos népszerűségük irritálja a konzervatív brit társadalmat, és koncertjeiken rendszeresen provokálta is az illedelmesen tapsolókat, mint ezen az 1964-es felvételen.

Lennonnak amúgy nem ez volt az egyetlen botrányos kijelentése. Még nagyobb vihart kavart, amikor 1966-ban az amerikai turnéjuk során kijelentette, hogy

„Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus Krisztus”.

Ez az öntelt mondat aztán árnyékként kísérte a zenészt egészen 1980-as tragikus haláláig, bár egy amerikai lelkész, Oral Roberts utólag elmondta: Lennon egyszer felhívta, amikor látta a tévéműsorát, és azt mondta neki:

"Ki akarok kerülni a pokolból"

Később többször is beszéltek egymással, de a személyes találkozóra már nem került sor, mert Lennon megismerkedett Yoko Onóval, aki más irányba fordította a spirituális érdeklődését. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés