Hirdetés

Botrány az izraeli parlamentben, a Hamász túszainak rokonai behatoltak a bizottsági ülésre

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A Hamász által fogva tartott túszok hozzátartozói berontottak az izraeli parlament bizottságának ülésére és követelték a túszok kiszabadítását.

Több mint három hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 250 túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában.

Botrány a Kneszetben

Hivatkozás másolása

A Hamász terroristái által túszul ejtett izraeliek hozzátartozóinak egy csoportja hétfőn berontott egy parlamenti bizottsági ülésre Jeruzsálemben, követelve, hogy a törvényhozók tegyenek többet szeretteik kiszabadításáért. A mintegy 20 ember akciója a gázai háború negyedik hónapjában egyre növekvő belföldi elégedetlenséget jelzett. Az egyik nő három családtagjának képét tartotta a magasba, akik azon 253 ember között voltak, akiket a Hamász október 7-i, bestiális terrortámadása során fogtak el, amely az elmúlt évtizedek legsúlyosabb harcait váltotta ki Izrael és a palesztinok között.

Mintegy 130 túszt továbbra is Gázában tart fogva a Hamász, miután a novemberi, katari és egyiptomi közvetítéssel létrejött tűzszünet idején számos túszt elengedett.

"Csak egyet szeretnék élve visszakapni, egyet a háromból!" - kiáltotta a tüntető nő, miután benyomult a Knesszet pénzügyi bizottságának ülésére. Más, fekete pólókba öltözött tüntetők táblákat tartottak a magasba, amelyeken ez állt: "Nem fogtok itt ülni, amíg ott meghalnak". "Engedjétek el őket most, most, most!" – skandálták az al-Arabiya jelentése szerint. 

Távolodó álláspontok

Hivatkozás másolása

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom újabb túszalku tető alá hozására tett erőfeszítései egyelőre nem tűnnek sikeresnek, mivel az október 7-i terrortámadás óta Izrael deklaráltan a Hamász megsemmisítésére törekszik, a Hamász pedig azt követeli, hogy Izrael vonuljon vissza és engedje szabadon a börtöneiben lévő több ezer palesztint - köztük vezető terroristákat.

A túszok sorsa - akik közül Izrael szerint 27-en haltak meg fogságban – lázban tartja az országot. A hozzátartozók azonban attól tartanak, hogy a háborús fáradtság felpuhíthatja ezt a figyelmet. A kezdetben a nemzeti egységet hirdető tüntetések agresszívabbá váltak. A tüntetők Benjamin Netanjahu miniszterelnök otthona és a Knesszet épülete előtt is tábort vertek, egyesek a háború egyoldalú befejezését vagy olyan választásokat követelnek, amelyen megbuktathatnák a jobboldali kormányt.

A parlamenti őrség tagjai, akik általában gyorsan eltávolítják az épületből a tüntetőket, a Knesszet pénzügyi bizottságában zajló zavargások idején tétlenül álltak. Az egyik törvényhozó kezével eltakarta az arcát.

A testület elnöke, Moshe Gafni, a Netanjahu koalíciójában lévő ultraortodox zsidó párt vezetője felállt, leállította a testület ülését, és igyekezett megnyugtatni a tüntetőket. "A foglyok kiváltása a legfontosabb parancsolat a judaizmusban, különösen ebben az esetben, amikor az élet megőrzése sürgős" - mondta, de hozzátette: "A koalícióból való kilépés nem érne el semmit".

Mi lesz a túszokkal?

Hivatkozás másolása

Vasárnap Netanjahu elutasította a Hamász által a háború befejezésére és a túszok szabadon bocsátására előterjesztett feltételeket, amelyek Izrael teljes kivonulását és a Hamász hatalmon hagyását jelentenék Gázában.

Ezt követően a Túszok és Eltűnt Személyek Családjainak Fóruma követelte, hogy Netanjahu "világosan mondja ki, hogy nem hagyjuk cserben az októberi terrortámadás során elrabolt civileket, katonákat és másokat". "Ha a miniszterelnök úgy dönt, hogy feláldozza a túszokat, viselkedjen vezetőként és őszintén ossza meg álláspontját az izraeli közvéleménnyel" - áll a szervezet közleményében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés