Hirdetés

Megkezdődött az izraeli-Hamász tűzszünet, órákon belül szabadulhatnak az első túszok

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Pénteken reggel négynapos tűzszünet kezdődött az Izrael és a Hamász közötti háborúban, és a túszok szabadon engedése a foglyokért cserébe az első nagyobb kegyelem a hét hete tartó, több ezer halálos áldozatot követelő háborúban.

A két fél megállapodott abban, hogy helyi idő szerint reggel 7-től (magyar idő szerint 6-tól) elhallgatnak a fegyverek és leállítják a bombázásokat a konfliktusban, amely a Hamász október 7-i Izrael elleni gyilkos támadássorozatát követően robbant ki.

Másfél hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

13 túszt enged szabadon a Hamász ma délután

Hivatkozás másolása

A megállapodás részeként a katari közvetítők szerint helyi idő szerint délután 4 órakor (magyar idő szerint 3-kor) 13, Gázában túszul ejtett nőt és gyermeket, enged el a Hamász, majd számos palesztin foglyot engednek szabadon izraeli börtönökből.

A négy nap alatt várhatóan legalább 50 túszt engednek szabadon, így becslések szerint 190 túsz marad a terroristák kezén. Cserébe várhatóan 150 palesztin foglyot engednek szabadon.

Gáza több mint kétmillió lakosa számára az alku reményt jelent a hetek óta tartó izraeli bombázások szüneteltetésére. Az övezet Hamász vezette kormánya szerint a háborúban eddig mintegy 15 000 ember vesztette életét, és számtalan embernek kellett elhagynia lakóhelyét.

Hajnalban több ezer ember, aki a Gáza és Egyiptom határához közeli területekre menekült, készült visszatérni falujába. Percekkel a tűzszünet életbe lépése után a 16 éves Omar Jibrin kijött a terület déli részén lévő kórházból, ahol nyolc családtagjával együtt menedéket keresett.  

"Hazamegyek" - mondta az AFP-nek, amikor útnak indult.

Izrael figyelmeztet: életveszélyes visszatérni az övezet északi részére

Hivatkozás másolása

Az izraeli harci gépek azonban Gáza déli része felett szórólapokat dobtak le, amelyek arra figyelmeztették az embereket, hogy ne menjenek vissza északra. "A háborúnak még nincs vége" - állt a szórólapokon. "Északra visszatérni tilos és nagyon veszélyes!!!".

Mintegy 15 perccel a tűzszünet kezdete után több településen is megszólaltak a bejövő rakétákra figyelmeztető szirénák Izrael és Gáza határán - közölte az izraeli hadsereg, további részletek közlése nélkül. 

A háborús áldozatok pontos számát nem lehet tudni, de sok palesztin és izraeli család számára túl későn jött a tűzszünet.

"Az utolsó dolog, amit nekem mondott, az volt, hogy várja a pénteki tűzszünetet" - mondta az AFP-nek a gázai Fida Zayed, akinek 20 éves fia, Udai meghalt egy nemrég történt légicsapásban. 

Az egyiptomi határra viszik a túszokat

Hivatkozás másolása

Katari tisztviselők azt mondták, hogy az elsőként szabadon bocsátandó túszok között olyan nők és gyerekek lesznek, akik ugyanabból a családból származnak. Az AFP-nek névtelenséget kérve egy Hamász-tisztviselő azt mondta, hogy a túszokat "legkésőbb délután 4 óráig" elengedik.

A túszokat izraeli traumatológusok és orvosok csapatai várják - a speciálisan kiképzett katonákkal együtt, akiknek a feladata az őrzésük és hazaszállításuk lesz. Egy egyiptomi biztonsági forrás az AFP-nek elmondta, hogy izraeli biztonsági tisztviselők, a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold munkatársai és egy egyiptomi csapat az egyiptomi-gázai határon fekvő Rafahba vonulnak a túszok fogadására, akiket aztán repülővel szállítanak Izraelbe.

Az elraboltak többségéről már tudjuk, kicsoda

Hivatkozás másolása

Közben az AFP megerősítette a Hamász által katonai állások, közösségek és egy sivatagi zenei fesztivál ellen elkövetett, határokon átnyúló támadások során elrabolt mintegy 240 ember közül 210 személyazonosságát.

A túszul ejtett személyek közül legalább 35-en gyerekek voltak, közülük 18-an a Hamász támadása idején 10 évesek vagy annál fiatalabbak voltak.

A nyilvánosság számára keveset lehet tudni arról, hogy mely túszok maradtak életben, vagy hogy milyen körülmények között tartották őket fogva.

"Tekintettel a támadások és a fogság barbár természetére, csak a legrosszabb forgatókönyvekre készülhetünk" - mondta Moty Cristal, egy túsztárgyalásokban jártas, nyugalmazott izraeli katonatiszt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala közölte, hogy megkapta a szabadon bocsátandó túszok "első névsorát", és kapcsolatba lépett a családokkal. Nem részletezte, hogy kik szerepelnek a listán.

"Már 47 napja érzelmi hullámvasúton vagyunk, és a mai nap sem más" - mondta Eyal Kalderon, a Gázában fogva tartott személyek között lévő Ofer Kalderon unokatestvére. Arra a kérdésre, hogy számít-e arra, hogy az elrabolt amerikai kisgyermek, Abigail Mor Idan is a túszok első csoportjában lesz-e, Joe Biden amerikai elnök azt mondta: "Szorítok neki."

Teljes fegyvernyugvás jön, de valószínűleg csak átmeneti lesz

Hivatkozás másolása

Az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin foglyokat is szabadon engedik pénteken - közölte Majed Al Ansari katari külügyminisztériumi szóvivő, hozzátéve, hogy a nevek listáját jóváhagyták.

A megállapodás értelmében "teljes tűzszünetet kell kötni, légi és földi támadások nélkül", és az égboltot meg kell tisztítani a drónoktól, hogy "biztonságos környezetben történhessen meg a túszok szabadon bocsátása" - mondta Ansari.

Izrael közzétett egy listát, amely összesen 300 palesztin nevét tartalmazza, akiket szabadon engedhetnek, ha a tűzszünet a kezdeti négynapos időszakon túl tart. Köztük van 33 nő és 267 gyermek és 19 év alatti fiatal. A listán 49 Hamász-tag is szerepel.

A Hamász fegyveres szárnya beleegyezett a tűzszüneti megállapodásba, amelynek célja az is, hogy segélyt nyújtson a gázaiaknak, akik élelmiszer-, víz- és üzemanyaghiánnyal küzdenek a túlélésért. Közölte, hogy minden egyes túszért három palesztin foglyot engednek szabadon.

A palesztin foglyokat három izraeli és ciszjordániai börtönből engedik szabadon, majd buszokkal az oferi katonai táborba szállítják őket - mondta az AFP-nek névtelenséget kérve egy izraeli tisztviselő, hozzátéve, hogy a palesztin foglyok várhatóan este szabadulnak. A legtöbbjük Ciszjordániából, de öten a Gázai övezetből érkeztek.

A világ kormányai üdvözölték a megállapodást, és egyesek reményüket fejezték ki, hogy az a háború tartós befejezéséhez vezet. Többek között ebben bízik Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanácsnak. Izraeli tisztviselők szerint azonban a tűzszünet csak átmeneti lesz.

"Nem vetünk véget a háborúnak. Addig folytatjuk, amíg győzni nem fogunk" - mondta Herzi Halevi izraeli vezérkari főnök a Gázában meglátogatott csapatoknak.

Órákkal a szünet előtt még dúltak a harcok

Hivatkozás másolása

Egy izraeli kibucban, a gázai határ közelében megszólalt a rakétaelhárító riasztó, robbanások hallatszottak, szürke felhők lebegtek Gáza északi része felett, amelynek nagy része romhalmazzá vált. Munir al-Bursh, a Hamász egészségügyi minisztériumának tisztviselője az AFP-nek elmondta, hogy izraeli katonák rajtaütöttek a Gáza északi részén lévő indonéz kórházon, bár Izrael nem kommentálta a létesítményben végrehajtott műveletet.

Izrael többször is azt állította, hogy a Hamász kórházakat használt a földalatti parancsnoki és irányító létesítmények álcázására - bár a Hamász és az egészségügyi személyzet cáfolja az állításokat.

Gáza legnagyobb menekülttáborában, Dzsabáliában egy palesztin orvos szerint legalább 27 ember meghalt és 93 megsebesült csütörtökön egy ENSZ által működtetett iskolában, ahol több ezer, otthonából elmenekült civil talált menedéket.

Feszültség a libanoni határon

Hivatkozás másolása

Izrael északi határán az Irán által támogatott Hezbollah fegyveres csoport közölte, hogy fokozta támadásait Dél-Libanonból, ahol az izraeli bombázások hét harcosát ölték meg, köztük egy elit egység tagjait.

Az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta a határon átívelő halálos tűzharcokban 109 ember halt meg Libanonban, többségük a Hezbollah harcosai közül, és kilenc ember Izraelben, többségük katona, ami szélesebb körű konfliktustól való félelmet keltett.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés