Hirdetés

Újabb izraeli-Hamász alkuhoz vezet a három túsz tragikus meggyilkolása?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Miután az izraeli hadsereg egy tragikus incidens során lelőtt három túszt Gázában, Izrael újra nyitottá vált arra, hogy tárgyaljon a Hamásszal a még a terrorszervezet fogságában lévő közel 130 túsz sorsáról. Ám a tárgyalásokat ismerő források "hosszú és bonyolult" folyamatra figyelmeztetnek.

David Barnea Moszad-főnök hétfőn Varsóban találkozott Bill Burns CIA-igazgatóval és Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel, hogy megvitassák a Hamásszal kötendő új túszalku elérésére irányuló erőfeszítéseket - jelentette több izraeli lap sajtóértesülés. Egy amerikai tisztviselő is megerősítette a találkozó tényét az Associated Pressnek - írja a Times of Israel.

Több körben tárgyalt Izrael és Katar

Hivatkozás másolása

Több forrásból korábban már ismert volt, hogy Barnea múlt péntek este Norvégiában találkozott Al Thanival. A Ynet izraeli hírportál egy érintett forrást idézve azt mondta, hogy a tárgyalások "hosszúak, bonyolultak és nehezebbek lesznek, mint korábban".

Katar kulcsfontosságú közvetítő volt az első túszalkuban, amelynek során november végén hét nap alatt 105 civilt szabadítottak ki a Hamász fogságából Gázában. A szabadon engedett túszok között 81 izraeli, 23 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki állampolgár volt. A thaiföldi és a filippínó munkásokat, valamint egy orosz-izraeli munkavállalót külön megállapodások keretében engedték szabadon.

Cserébe Izrael beleegyezett palesztin foglyok - mind nők és kiskorú férfiak - szabadon bocsátásába, 3:1 arányban, ami azt jelenti, hogy összesen 240 palesztin nő és kiskorú biztonsági fogoly szabadult ki 80 izraeli nőért és gyermekért cserébe. Négy túszt az első tűzszünet előtt engedtek szabadon, egyet pedig az izraeli csapatok mentettek ki – de utóbbi nem a Hamász, hanem egy gázai család fogságában volt. Nyolc túsz holttestét is megtalálták az izraeli katonák, és három túsz holttestét, akiket a hadsereg tévedésből pénteken megölt, Izraelbe szállították.

Az izraeli kormány úgy véli, hogy 129 túsz maradt Gázában – de nem mindegyikük él. Az Izraeli Védelmi Erők vezérkara új hírszerzési adatokra és a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett eredményekre hivatkozva azt állítja, hogy a Hamász túszaként számon tartott személyek közül 20 ember meghalt már.

Tragédia után újabb alku?

Hivatkozás másolása

A három túsznak az IDF-csapatok általi, tévedésből történt megölését követően szombat este több jelentés is arra utalt, hogy Izrael fokozni kívánja az erőfeszítéseket, hogy új túszalkut kössön a Hamásszal. Egyiptomi tisztviselőkre hivatkozva a Kan News szombat este azt állította, hogy egyiptomi és katari tisztviselők az elmúlt napokban új alkut ajánlottak a Hamásznak, amely magában foglalná az idős és beteg férfiak, valamint a még fogságban maradt nők és gyermekek szabadon bocsátását a magas rangú palesztin foglyok elengedéséért cserébe.

Nem volt világos, hogy az ajánlatot Izraellel egyeztetve tették-e. A Kan News szerint a Hamász eddig nem reagált a javaslatra.

Hamász: csak tartós tűzszünetért cserében lehet szó újabb alkuról

Hivatkozás másolása

Az előző túszalku óta a Hamász jelezte, hogy szigorított álláspontján a kérdésben, és a csoport néhány tisztségviselője jelezte, hogy a háborúnak véget kell vetni, mielőtt további szabadon bocsátások gondolatával foglalkozna.

Szombaton a terrorszervezet közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy nem egyezik bele egy újabb megállapodásba, "hacsak egyszer s mindenkorra nem szűnik meg a népünk elleni agresszió".

Vasárnap két egyiptomi forrás azt mondta a Reutersnek, hogy a Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy nem Izrael, hanem ő dönti el, mely túszokat engedi szabadon, ha újabb megállapodás jön létre, és azt akarja, hogy az izraeli csapatok az előre meghatározott vonalakra vonuljanak vissza.

A források szerint Izrael az utóbbi feltételt elutasította, de az elsőt elfogadta: "Bár Izrael egyetértett azzal, hogy a Hamász határozza meg a listát, a források szerint idővonalat követelt, és azt, hogy lássa a listát, mielőtt meghatározza a tűzszünet idejét és időtartamát" - jelentette a Reuters.

Több mint két hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés