Hirdetés

Képes lesz bosszút állni a Hezbollah a magyar fedőcégen keresztül eladott gyilkos személyhívók miatt?

Virág Sára portré Virág Sára

Újabb szakaszába lépett az iszlám radikálisokkal szembeni háború, amely tavaly október 7-én tört ki a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni terrortámadásával - jelentette be szerdán Joáv Galant izraeli védelmi miniszter.

Az elmúlt napok felgyorsult eseményei, nevetesen a Hezbollah csipogóinak felrobbanása (amelyben egy magyarországi fedőcég is érintett volt) és az izraeli védelmi miniszter vészjósló bejelentése után a felek közti nyílt háború esélye nagyobb, mint az elmúlt időszakban valaha. A konfliktus diplomáciai úton való elsimítása egyre lehetetlenebbnek tűnik, főleg, mert Izrael gyakorlatilag deklarálta, hogy meg akarja változtatni a status quo-t az ország északi részén, ott, ahol október nyolcadika óta folyamatosak az összecsapások Izrael és a libanoni Hezbollah között. 

Az elmúlt napokban Izrael jelentős haderőt vezényelt az északi határra, a tisztviselők pedig egyre szélsőségesebb retorikába kezdtek. Az ország háborús kabinetje eközben hivatalos háborús célnak nyilvánította azt, hogy az otthonaikat korábban elhagyni kényszerülő több tízezer lakos visszatérhessen az Észak-Izraelbe. De mik is a jelei pontosan annak, hogy Izrael háborúra készül? 

Az északi határra vezényelték a csapatokat Gázából

Hivatkozás másolása

A konfliktus mindkét szereplője, Izrael és a Hezbollah is figyelt arra eddig valamelyest, hogy ne eszkalálják a helyzet, ennek azonban Izrael az elmúlt napok során véget vetett. Mint az ismert, kedden több száz csipogó, egy nappal később pedig több száz walkie-talkie robbant fel Libanonban. Izrael eddig nem vállalta hivatalosan a felelősséget, ám több titkosszolgálati forrás is arról beszélt, hogy az akcióért a Moszad és az IDF a felelős. 

"Az ember nem tehet ilyesmit, és aztán lepődhet meg, ha ennek következményei lesznek" – fogalmazott Amir Avivi nyugalmazott izraeli dandártábornok. "Miért nem csináltunk ilyeneket 11 hónapig? Mert nem akartunk háborúzni. És most? Izrael most kész háborúzni" – tette hozzá. Ahogy a gázai összecsapások lecsillapodtak, Izrael megerősítette a csapatait a libanoni határ mentén – írja az AP News. Egy névtelenséget kérő forrás beszámolója szerint egy olyan egység is érkezett a határra, akik eddig a Gázai övezetben harcoltak. 

Ez az egység több ezer katonából, köztük ejtőernyősökből, tüzérségből valamint elit kommandósokból áll. Ezt az egységet állítólag kifejezetten az ellenséges vonalak mögött harcra képezték ki. 

Az egység kulcsszerepet játszott a gázai műveletekben is. Bevetésüket egy névtelenséget kérő tisztviselő erősítette meg. Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy egy sor gyakorlatot tartottak a héten a libanoni határ mellett. 

A "háború új szakasza"

Hivatkozás másolása

Izrael vezető tisztviselői egyre harciasabb retorikát kezdtek alkalmazni az elmúlt néhány hétben, mondván, hogy "fogytán van a türelmük". Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerda este bejelentette, hogy a "háború új szakasza kezdődik", ahogy Izrael a Hezbolláhra irányítja a figyelmét. Mindezt egy nappal azután jelentette ki, hogy az izaeli háborús kabinet deklarált céljává tette: a lakóhelyeiket elhagyni kényszerülő észak-izraelieknek vissza kell térniük az otthonaikba. 

Az izraeli média szerdán arról írt, hogy a kormány még nem döntött arról, indítson-e nagyobb offenzívát Libanonban. Eddig úgy tűnik, ez sokban azon múlik, hogy mi lesz a terrorszervezet válasza. A terrorszervezet vezetője, Haszan Naszr Alláh várhatóan csütörtökön fog megszólalni. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az izraeli lakosság jelentős része támogatná a Hezbollah elleni legkeményebb fellépést. 

Amir Avivi szerint hacsak a Hezbollah nem jelenti be hirtelen, hogy "vették az üzenetet és kivonulnak Dél-Libanonból, a küszönön áll a háború". Ez a háború azonban rendkívül pusztító lenne mindkét fél számára. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés