Hirdetés

Itt van Putyin válasza Orbánnak, négy ukrán régió teljes kiürítését követeli a tűzszünetért cserébe

Nap Híre portré Nap Híre

Nem szórakozott az orosz elnök.

A Nap Híre is beszámolt arról, hogy az EU vezetői csütörtökön aggodalmuknak adtak hangot a pletykák miatt, amelyek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök - az EU soros elnökségének élén - Moszkvába készül utazni, Charles Michel, a Tanács elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy erre "nincs felhatalmazás".

Írtunk arról is, hogy a Orbán Viktor gépe Moszkva felé vette az irányt. alig néhány nappal azután utazik Moszkvába, hogy Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott.

Végül kiderült, hogy a hír igaz volt: békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

A Putyinnal folytatott megbeszélés a TASZSZ orosz hírügynökség szerint két és fél órán át tartott és utána a két elnök közös sajtótájékoztatón tett bejelentéseket - írja a Blikk.

Vlagyimir Putyin a tájékoztatón elmondta, beszéltek egyebek mellett biztonsági kérdésekről is, a tárgyalások hasznosak voltak. - Orbán Viktor elmondta a nyugati álláspontot, amit ismerünk. többek között Ukrajna érdekeinek szempontjairól is beszélt Orbán Viktor. Hálásak vagyunk miniszterelnök úrnak, hogy meglátogatta Moszkvát, a párbeszéd újraindításának tekintjük – mondta az orosz elnök, aki a béke feltételeiről szólva ezt közölte:

Az összes ukrán csapat teljes kivonása a donyecki és a luhanszki népköztársaságból, a zaporozsjei és a herszoni régióból. Vannak más feltételek is, de ez mind olyan téma, amelyet az esetleges közös munka során elég részletesen meg kell vizsgálni - mondta az orosz elnök. Putyin a sajtótájékoztatón az ukrán vezetést is szóba hozta, szerinte az legitimitását vesztette és az országban újra választásokat kellene tartani, ami a hadiállapot bevezetése óta nem történt meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés