Hirdetés

Brüsszelben idegesek: Kijev után Moszkvába megy Orbán Viktor?

Nap Híre portré Nap Híre

Az EU vezetői csütörtökön aggodalmuknak adtak hangot a pletykák miatt, amelyek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök - az EU soros elnökségének élén - Moszkvába készül utazni, Charles Michel, a Tanács elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy erre "nincs felhatalmazás".

Mint arról a Nap Híre is beszámolt, Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

Csütörtökön az a hír terjedt el, hogy pénteken Kijev után Moszkvába utazik a magyar miniszterelnök. Orbán az egyetlen uniós vezető, aki szoros kapcsolatokat ápol a Kremllel Oroszország 2022-es ukrajnai invázióját követően. Hétfőn Magyarország vette át az Európai Unió soros elnökségét, így a közép-európai ország a következő hat hónapban befolyást gyakorolhat a blokk napirendjére és prioritásaira.

Vihar Brüsszelben

Hivatkozás másolása

"Az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyaljon Oroszországgal" - írta Michel az X-en, korábban Twitteren. "Az Európai Tanács egyértelmű: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajna nélkül nem lehet Ukrajnáról tárgyalni" - tette hozzá.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szintén az X-en tette közzé bejegyzését: "A moszkvai látogatásáról szóló pletykák nem lehetnek igazak @PM_ViktorOrban, vagy mégis?".

A Vsquare oknyomozó portál és az RFE/RL médiaorgánum névtelen forrásokra hivatkozó értesülései szerint Orbán várhatóan pénteken Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, alig néhány nappal a kijevi látogatása után. Egy brüsszeli uniós tisztviselő az AFP-nek azt mondta, hogy "számos kísérlet", hogy megerősítsék az Orbán utazásáról szóló híreket, "sikertelen volt".

2022 óta nem járt uniós vezető Moszkvában

Hivatkozás másolása

Orbán "nem tájékoztatott semmilyen moszkvai útról" - mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy ha a magyar miniszterelnök kérdezte volna, "Michel elnök határozottan lebeszélte volna egy ilyen látogatásról". Ha a moszkvai látogatás megerősítést nyer, akkor Karl Nehammer osztrák kancellár 2022 áprilisa óta ez lenne az első uniós vezető által tett látogatás.

Az AFP-nek csütörtökön a magyar kormány nem kommentálta a pletykákat. Hétfőn azonban Orbán azt mondta, hogy "meglepő hírek érkeznek majd meglepő helyekről".

Legutóbb Pekingben találkoztak

Hivatkozás másolása

Orbán és Putyin legutóbb 2023 októberében találkozott Pekingben, ahol az energetikai együttműködésről tárgyaltak. Kedden a magyar államfő Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A látogatás során Orban sürgette Ukrajnát, hogy a béketárgyalások felgyorsítása érdekében törekedjen egy "időben korlátozott" tűzszünetre Oroszországgal. Zelenszkij arra szólította fel Orbánt, hogy támogassa Kijev lépéseit a béke érdekében a nemzetközi partnerekkel együtt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés