Hirdetés

A katonák, akik nem tudták, pontosan mit őriznek - és az egészségükkel fizettek érte

Virág Sára portré Virág Sára

2003-ban az iraki háború során közel száz brit katonát vezényeltek a Qarmat Ali víztisztító rendszer őrzésére, a területet azonban beborította egy nátrium-dikromát nevű méreg. Emiatt rengeteg férfi szenved azóta is komoly egészségügyi problémáktól, sokan rákosak lettek, és mindannyian a kormányt hibáztatják. 

Az iraki háborús veterán Andy Tosh például bőrrákot kapott, az arcán és a kezén is vörös foltok mutatják a kezelés nyomát. A súlyos betegség azért alakult ki nála, mert a háború során kivezényelték a sivatagba, hogy több társával egyetemben őrizze a Qarmat Ali víztisztító rendszert. A területet azonban beborította az úgynevezett nátrium-dikromát, ami egy rendkívül erős méreg. A most 58 éves veterán szerint egyértelműen tudatosan tették ki a brit csapatokat a veszélynek annak idején. A SkyNews most hosszú cikkben derítette ki, hogy 100 katona is érintett volt akkoriban, akik közül sokan komoly egészségügyi károsodást szenvedtek. 

Tíz brit veterán most nyíltan előállt a történetével, akik akkoriban szintén a víztározó területét őrizték. Mindenki arról számolt be, úgy érzi, az Egyesült Királyság kormánya elárulta őket, és teljesen magukra maradtak az olyan egészségügyi problémáikkal, mint a naponta jelentkező orrvérzés vagy az agydaganat. A védelmi minisztérium közölte, hajlandó találkozni az érintett veteránokkal annak érdekében, hogy megoldást találjanak az ügyre, ők azonban a felelősöket szeretnék elszámoltatni. 

Lord Richard Dannatt, az Egyesült Királyság vezérkarának korábbi főnöke a történtek ,,megfelelő kivizsgálására" szólított fel. ,,Ha ezeknek az embereknek az egészsége valóban emiatt ment tönkre, akkor kártérítésre, de minimum orvosi támogatásra van szükség" – fogalmazott. 

Hónapokig ki voltak téve a mérgező anyagnak

Hivatkozás másolása

Az iraki háború első hónapjaiban közel 100 katonát vezényeltek Qarmat Aliba, hogy éjjel-nappal őrizzék a víztározórendszert. A Qarmat Ali az 1970-es években épült, és amit a katonák még nem tudtak akkoriban, az az volt, hogy a rendszert nátrium-dikromáttal kezelték annak érdekében, hogy lasabban rozsdásodjon. A tünetek már akkoriban is jelentkeztek a férfiakon, rengeteget vérzett az orruk és furcsa kiütések jelentek meg szerte a testükön, csak akkor még nem tudták, hogy mi okozza ezt. 

2003 augusztusában azonban megjelent néhány szakember, akik védőfelszeréssel és maszkkal felszerelkezve körbejártak az épületben, és ,,halálfejekkel ékesített" figyelmeztető táblákat akasztottak mindenhova, amelyeken ez állt: veszélyes kémia anyag, védőfelszerelés és maszk használata kötelező. 

A katonák megdöbbentek, hiszen már hónapokat töltöttek az intézményben mindenféle védőfelszerelés nélkül. 

Az Egyesült Királyság kormánya azonban nem nyújt túl nagy támogatást a veteránoknak, bár többen is megtapasztalták a negatív hatásokat. Egy másik veterán, Tim Harrison egyre súlyosbodó orrvérzéseket tapasztalt az utóbbi időben, amit a nátrium-dikromátnak tulajdonít. Craig Warner agydaganatot kapott, Eric Page hererákban szenvedett, Ben Evans-nak szintén megállíthatatlanul vérzik sokszor az orra, Tony Watters-nek pedig sokszor véresre kell kaparnia a karját, annyira viszket. 

A veteránok nyilvános vizsgálatot és válaszokat követelnek az ügyben. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés