Hirdetés

Nemzetközivé szélesedett a kanadai ukrán SS-veterán miatti botrány

Morvay Péter portré Morvay Péter

Lemondott a kanadai képviselőház elnöke, aki egy olyan ukrán veteránt hívott meg a parlamentbe, aki SS-katonaként a nácik oldalán harcolt. Lengyelország a háborús bűnös kiadatását kérheti.

Mint arról beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kanadai látogatása során felszólalt a parlamentben is. Az ülésen a házelnök egy váratlan gesztussal lepte meg vendégét, amikor köszöntötte a karzaton ülő 98 éves Jaroslav Hunkát, akit

háborús hősként mutatott be.

Anthony Rota kiemelte, hogy a veterán katona az Első Ukrán Hadosztályban harcolt, mint mondta: Jaroslav Hunka „az ukrán függetlenségért harcolt az oroszok ellen”.

A köszöntést követően a képviselők – a pulpituson álló Zelenszkij elnökkel együtt – felállva megtapsolták az idős férfit, akinek múltjáról viszont a kanadai kormány szerint sem az ország miniszterelnöke, sem Zelenszkij nem tudott. 

Jaroslav Hunka meghatottan fogadta a kanadai parlamentben az ünneplést
Jaroslav Hunka meghatottan fogadta a kanadai parlamentben az ünneplést Times of Israel

Az ünnepség után egy nappal azonban botrány tört ki, mivel az AP hírügynökség kiderítette, hogy Jaroslav Hunka ugyan valóban harcolt az oroszok ellen, de a nácik oldalán, mint a Waffen-SS Galichina hadosztályának a tagja.

Ez az önkéntes egység 1943-ban alakult a nyugat-ukrajnai Galícia régióból származó újoncokból állt. Az egységet a nácik fegyverezték és képezték ki, és német tisztek is vezették. A hadosztály számos háborús bűntettet követett el, köztük a hírhedt a Huta Pieniacka-i mészárlást, amely során

500-1000 lengyel falusi lakost égettek el élve.

A botrányt követően kanadai ellenzéki politikusok, valamint több emberi jogi szervezet követelte Anthony Rota lemondását, amit a parlament elnöke

két nap késedelemmel végül megtett.

A kormányszóvivő is elhatárolódott az incidenstől.

Karina Gould közölte, hogy az ukrán veterán meghívását a házelnök senkivel nem egyeztette, és arról sem Justin Trudeau miniszterelnök, sem Zelenszkij elnök nem tudott előzetesen.

Kanadai lapok emlékeztetnek arra, hogy Jaroslav Hunka egyáltalán nem titkolja háborús múltját, és aktív kapcsolatot tart fenn az SS hadosztály veteránjaival és tisztelőivel.

Az incidens miatt Pierre Poilievre, a kanadai ellenzéki konzervatív párt vezetője az X-en tett bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Trudeau miniszterelnök is felelős az esetért, és bocsánatot kellene kérnie.

Az ellenzéki vezető most azt írta:

„Megtört Kanada tekintélye.

A történelem folyamán ez messze a legnagyobb folt Kanada diplomáciai hírnevén, és mindez Justin Trudeau alatt történt.”

Közben egy lengyel miniszter jelezte, hogy országa kérheti Hunka kiadatását a bűncselekményei miatt. Przemysław Czarnek lengyel oktatási miniszter kijelentette, hogy lépéseket tett ez ügyben.

„Tekintettel a kanadai parlamentben történt botrányos eseményekre, amelyek során Zelenszkij elnök jelenlétében kitüntetésben részesítették a náci SS Galíciai Hadosztály tagját, lépéseket tettem ennek az embernek Lengyelországnak való esetleges kiadatása érdekében” − írta az X-en a miniszter.

Czarnek a lengyel nemzet ellen a múltban elkövetett bűncselekményeket kutató testülethez intézett levelében arra kérte őket, hogy sürgősen vizsgálják meg: Hunkát keresik-e zsidó származású lengyelek ellen elkövetett bűncselekmények miatt, hozzátéve, hogy az ilyen jelek bűncselekmények elkövetése indokolnák, hogy Kanada adja ki őt Varsónak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés