Hirdetés

Jön az invázió: így védekezhet a szúnyogok ellen

Garai Kitti portré Garai Kitti

Van egy régi vicc, miszerint a szúnyogok olyanok, mint a család: bosszantóak, de a véredet hordozzák. A szúnyogszezon kezd beindulni az Egyesült Államokban, de mivel itthon is egyre melegebb van, így már mi is találkozhattunk néhány vérszívóval. Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy mire kell odafigyelni, amikor szúnyogriasztót kenünk magunkra.

Amikor egy szúnyog megcsíp, a rovar az úgynevezett proboscisszal fúródik át a bőrünkön, hogy a vérünket felszívja. Miközben táplálkozik, nyálat fecskendez a bőrünkbe, ami reakciót - dudort és viszketést - okozhat. Vannak azonban olyan szúnyogok is, amelyek súlyosabb vírusokat is terjeszthetnek, mint például a dengue, a nyugat-nílusi láz és a zikavírus. Érdemes tehát utánanézni annak, hogy mit kell keresni a rovarriasztókban, amelyek távol tartják a rovarokat, és a rovaritókban, amelyek elpusztítják őket - írja a New York Post. 

Mely szúnyogriasztók működnek a legjobban?

Hivatkozás másolása

A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint a hosszú órákon át tartó védelem érdekében olyan szereket kell keresni, amelyek az alábbi hatóanyagokat tartalmazzák: DEET, IR3535, pikaridin vagy citrom-eukaliptusz olaj. Ezeket az összetevőket a Környezetvédelmi Ügynökség nyilvántartásba vette. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a citrom-eukaliptusz illóolajnak hasonló a neve, ugyanakkor az ügynökség nem ajánlja, mivel nem vizsgálták a biztonságosságát, és az EPA sem regisztrálta rovarriasztóként. Hasonlóképpen, a CDC semmilyen olyan "természetes" terméket nem támogat, amelyeket nem vizsgált át.

Milyen egyéb lépéseket tehetünk a szúnyogcsípések elkerülése érdekében?

Hivatkozás másolása

Bizony vannak olyanok is, akik nem szeretik magukra kenni ezeket a riasztószereket. Ők úgy védekezhetnek a vérszívók ellen, ha hosszú ujjú polót és hosszú nadrágot viselnek. Érdemes szürkületkor és hajnalban a házban tartózkodni, ugyanis egyes szúnyogfajok akkor a legaktívabbak. 

Silvie Huijben, az Arizonai Állami Egyetem evolúciós biológusa egy másik megelőzési stratégiát hangsúlyoz: "A szúnyogoknak vízre van szükségük a szaporodáshoz, ezért fontos, hogy megszabaduljunk az állóvíztől - beleértve a vödröket vagy a gyerekmedencéket, amelyeket huzamosabb ideig hagyunk az udvaron. Győződjön meg róla, hogy nem Ön az, aki hozzájárul a helyi szúnyogproblémához, és nem szaporítja a szúnyogokat a saját telkén."

Ha magunkra nem is akarunk fújni szúnyogriasztót, de a kellemetlen látogatók elűzésére jó megoldás lehet, ha a ruhákat és a kültéri felszereléseket permetrin nevű rovarirtó szerrel kezeljük. 

Hogyan tesztelik a rovarölő szereket

Hivatkozás másolása

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok a coloradói Fort Collinsban működtetnek egy szúnyoglabort, ahol a rovarölő szereket értékelik, de a rovarriasztókat nem.  Az ilyen típusú termékek teszteléséhez a kutatók egy palack belsejét bevonják egy adott dózisú rovarölőszer-összetevővel, majd szúnyogokat tesznek a palackba - általában körülbelül 25-öt. Megnézik, hogy a bogarak hány százaléka pusztul el két órán belül, és ezt összehasonlítják egy közeli, ugyanannyi szúnyogot tartalmazó, bevonat nélküli üveggel.

A tesztet széles körben használják az Egyesült Államokban, és világszerte is egyre gyakrabban alkalmazzák. Egyszerűbbnek és olcsóbbnak tartják, mint néhány bonyolultabb alternatívát, beleértve azt a tesztet, amelyben rovarölő cseppeket juttatnak közvetlenül a szúnyogokra. A tudósok általában minden szezonban megismétlik a kísérleteket, hogy dokumentálják, hogyan reagálnak a szúnyogok a rovarölő szerekre -mondják a CDC tisztviselői.

Huijben szerint a teszt megismétlése azért fontos, mert vannak korlátai: Az eredményeket olyan tényezők befolyásolhatják, mint például az, hogy minden egyes palackot pontosan ugyanolyan mennyiségű vegyszerrel vontak-e be. "Úgy gondolom, hogy sok zajt látunk az adatokban”, ami téves kezdeti következtetésekhez vezethet - mondta Huijben.

A szúnyogok ellenállóvá válnak egyes vegyszerekkel szemben?

Hivatkozás másolása

Ahogy a baktériumok fokozatosan kifejleszthetik az antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességüket, úgy a rovarok is kifejleszthetik az ellenállást azokkal a vegyszerekkel szemben, amelyeket az elpusztításukra és elriasztásukra fejlesztettek ki. A permetrin egy olyan rovarirtó szerek csoportjába tartozik, amelyeket piretroidoknak neveznek, és amelyeknél már megfigyelték ezt az ellenállást.

A piretroidok az 1990-es években váltak népszerűvé a régebbi rovarirtó szerek helyettesítőiként, és gyakran használják őket a kifejlett rovarok irtására. Közösségi szúnyogirtási programokban és a mezőgazdaságban is alkalmazzák ezeket a vegyszereket, de bárki megtalálhatja a terméket a barkácsáruházak polcain.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés