Hirdetés

Nem csak a pénztárcánkat emészti fel az infláció: megszólalt a szakember

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A pénzügyek miatti aggodalom nem újdonság. De ahogy az infláció egyre inkább eluralkodott az életünkben, és a megélhetési költségek is jócskán megugrottak anélkül, hogy a bérek lépést tartottak volna velük, egyre több ember kezd pánikba esni a pénze miatt. 

Több milliárd embert érint a pénzügyi szorongás - köztük olyanokat is, akik korábban még nem érezték ezt az akut nyomást - írja a BBC. A kifejezés talán nem ismerős, de az érzés az lehet: "az emberek által a pénzügyi helyzetük miatt érzett stressz, aggodalom vagy nyugtalanság, beleértve a pénzzel, adóssággal, kiadásokkal és pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggodalmakat" - mondja Jenna Vyas-Lee klinikai pszichológus, a Kove mentálhigiénés klinika társalapítója. A pénzügyi szorongás bárkit érinthet, a társadalmi-gazdasági skála alsó végén élőktől kezdve a hagyományosan "jómódúnak" tekintett emberekig.

"A munkanélküliség a járvány óta figyelemre méltóan alacsony, így a gazdasági nyomás nagy része abból ered, hogy a jövedelmek nem tartanak lépést az inflációval, és nem abból, hogy az emberek elveszítik a munkájukat" - mondja Kerry Papps, a Bradfordi Egyetem School of Management közgazdászprofesszora. Így, bár sokan még mindig dolgoznak, azt tapasztalják, hogy a fizetésük egyre kevesebbet ér.

Vyas-Lee szerint az ilyen helyzetek által keltett bizonytalanság a szorongás tankönyvi esetét produkálhatja.

"Ha nincs tervünk, vagy ha nem tudjuk végrehajtani a tervet, ha nem vagyunk ott, ahol a saját céljainkat tekintve lenni akartunk, az súlyos szorongást okozhat, függetlenül attól, hogy mennyi pénzünk van, vagy hogy milyen a társadalmi helyzetünk"

 - fogalmazott.

Bár minden szorongással nehéz lehet megküzdeni, Vyas-Lee szerint a pénzügyi szorongás különösen akut lehet, mivel a pénzzel kapcsolatos gondok gyakran katasztrofális jellegűnek és a pénzügyi csődöt és a nincstelenséget előre jelzőnek tűnnek. 

"Ez szorosan kapcsolódhat az önképhez és az önbecsüléshez - illetve annak hiányához" - mondja a szakember. 

A pénzügyi szorongás fokozódhat pénzügyi válságok, például a munkahely elvesztése vagy váratlan kiadások esetén. Ez akár más diszfunkcionális viselkedésmintákhoz is vezethet, amelyek tovább mélyítik a pénzzel kapcsolatos nehézségeket: Vyas-Lee szerint egyesek például a szerencsejátékhoz fordulnak, hogy más bevételi forrást találjanak.

Mindez az általános mentális egészséget is megtorpedózhatja. A Creditspring hitelező 2000 brit bevonásával végzett, nemrégiben készült tanulmánya szerint 30%-uk számolt be arról, hogy a gazdasági válság kezdete óta romlott a mentális egészségi állapotuk. A 25-34 évesek számoltak be a legrosszabb tapasztalatokról, az arány ebben a csoportban 48%-ra emelkedett. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés