Hirdetés

Ön tudta? III. Károly itt van a szomszédban

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Bukaresti "félhivatalos" programja után péntek este megérkezett székelyföldi birtokára, Zalánpatakra III. Károly brit uralkodó.

A Romániába 25 éve rendszeresen visszatérő Károly számos ingatlant vásárolt Erdélyben. Jelenleg tíz háza van, amelyeket a Mihai Eminescu Trust nevű alapítványán keresztül vásárolt. Köztük van a Szeben megyei Almakeréken álló Apafi-kúria, egy ház a Brassó megyei Szászfehéregyházán, de a Székelyföldre is "hazajár", hiszen a háromszéki Zalánpatakon is vásárolt egy birtokot, amelyen újjáépített parasztházak állnak. Emellett a Máramaros megyei Brében is van négy háza. A brit uralkodó alapítványa eddig mintegy egymillió fontot fektetett be Erdélyben - írja az MTI.

III. Károly megkoronázása után
III. Károly megkoronázása után

A vendéget a Székelyföldön rendszeresen fogadó Kálnoky család tagja, Kálnoky Mátyás történész szerint az angol királyi udvar szabályai szerint királlyá válása után az egykori walesi herceg átadja birtokait a trónörökös hercegnek, de érdekes módon a zalánpataki birtok ezúttal kivételt képez, mert III. Károly nem mondott le fia javára székelyföldi birtokáról. 

Ez azt jelenti, hogy nagyon ragaszkodik hozzá, tehát vissza szeretne térni a Székelyföldre.

III. Károly személyében először jár brit uralkodó Romániában. A walesi hercegként az országban rendszeres vendégnek számító Károlynak megkoronázott királyként is első útja Romániába vezetett.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés