Hirdetés

Most kapott kitüntetést a Szellemhadsereg, a II. világháború legtitkosabb katonai egysége

Virág Sára portré Virág Sára

Kongresszusi Aranyérmet kapott a Szellemhadsereg néven ismert katonai alakulat. Ők voltak a II. világháború legtitkosabb katonai egysége. 

A Szellemhadsereg nevű katonai egység a II. világháború legtitkosabb katonai egysége volt – írja a Hill. A háború idején, sőt, még az azutáni évtizedekben is szigorúan titkos volt, hogy pontosan mit csináltak az egység katonái és milyen akcióban vettek részt. Az azóta nyilvánosságra került információkból az derült ki, hogy: 

a feladatuk az ellenség átverése volt, amit felfújható tankokkal, teherautókkal és repülőgépekkel, illetve hangeffektekkel, hamis rádióadásokkal, jelmezekkel és színjátszással hajtottak végre. 

Az egység tagjait gyakorlatilag az utolsó pillanatban tüntették ki, mert már így is csak három tagjuk maradt életben, aki átvehette a kitüntetést. Ők hárman jelentek meg csütörtökön az Egyesült Államok Capitoliumában, ahol a rendezvényt tartották. 

Egyikőjük a 100 éves Seymour Nussenbaum, a New Jersey állambeli Monroe Townshipből. Rajta kívül Bernard Bluestein (100) az illinoisi Hoffman Estates-ből és John Christman (99) a New Jersey állambeli Leesburgból jelent meg. A Szellemhadsereg nagyjából 1000 fővel rendelkezett annak idején. Az egység egyik legjelentősebb küldetése a Viersen hadművelet volt. 

1945 márciusában a csoport német több német egységet terelt el a Rajna folyó egy pontjától, felfújható hajóikkal és hangos eszközeikkel. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés