Hirdetés

Óriási botrány alakult ki az ikonikus második világháborús csókfotó miatt

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az amerikai veteránügyi tárca "woke" hivatalnokai betiltották az ikonikus második világháborús csókfotót, de a miniszter közbelépett.

A Veteránügyi Minisztérium (VA) "woke" tisztviselői a múlt héten kitiltották a második világháborús Times Square-i csók ikonikus fotóját a hivatal épületeiből - arra hivatkozva, hogy az már nem felel meg a veteránügyi tárca "értékeinek". A lépés azonban eléggé feldühítette a főnöküket, Denis McDonough veteránügyi minisztert, aki kedd reggel nyilvánosan visszavonta a rendeletet az X-en. A New York Post azt írja, úgy tűnik, a veteránügyi miniszter is egy tweetből értesült a döntésről. 

Hozzátették, hogy az ügyet ismerő források szerint Denis McDonough nem értesült a feljegyzésről, mielőtt kiadták volna, és soha nem is hagyta jóvá. 

Az 1945 augusztusában készült fekete-fehér fényképet - amelyen egy tengerész azzal ünnepli meg a második világháború végét, hogy óriási csókot ad a mellette álló nővérnek a New York-i Times Square-en - a VA felsőbb vezetői "nem megfelelő viselkedésnek" minősítették, mivel "nem közös megegyezésen alapuló cselekményt ábrázol."

RimaAnn Nelson, az ügynökség egészségügyi műveletekért felelős helyettes államtitkára február 29-én egy memorandumában azt írta, a pillanatfelvétel veterán kórházakban való megjelenítése "az ábrázolt helytelen viselkedés hallgatólagos jóváhagyásának tekinthető." A levélben az állt, hogy az alkalmazottaknak kellemetlen érzésük van a fénykép megjelenítésével kapcsolatban, és "a jobb légkör kialakítása érdekében" el kell távolítani a fényképet. Nelson azt is hozzátette, hogy ez tükrözi az elkötelezettségüket a tiszteletteljes és biztonságos munkahely megteremtése iránt, és összhangban van a tudosság kultúrájának előmozdítására irányuló szélesebb körű erőfeszítéseikkel.

A memorandum azt javasolta, hogy a munkatársak inkább "alternatív fotókat találjanak, amelyek a győzelem és a béke szellemét mutatják be anélkül, hogy veszélyeztetnék a veteránügynökség biztonságos és tiszteletteljes környezet iránti elkötelezettségét". "Az önök együttműködése ebben az ügyben létfontosságú" - tette hozzá a feljegyzés. "Kérjük, gondoskodjanak arról, hogy ezeket a fényképeket haladéktalanul eltávolítsák".

A tiltás azonban feltehetően feldühítette Nelson főnökét, amikor a közösségi médiából értesült róla. "Hadd legyek egyértelmű: ezt a képet nem tiltjuk ki a VA létesítményeiből" - írta McDonough az X-en kedden, másfél órával azután, hogy Nelson feljegyzésének másolata felbukkant az End Wokeness nevű fiók oldalán. 

Az ünnepelt képet a híres "Life" magazin fotósa, Alfred Eisenstaedt készítette 1945. augusztus 14-én, azon a napon, amikor a japánok bejelentették, hogy megadják magukat. A fotó miatt az elmúlt években több vita is kirobbant, különösen a #MeToo mozgalom időszakában, mivel a fényképen szereplő nő, Greta Zimmer Friedman fogászati asszisztens soha nem találkozott a tengerésszel, George Mendonsa-val a világhírű csókjelenet előtt. 

A VA-fotó betiltását egyébként Mendonsa lánya is kritizálta, aki a The Postnak nyilatkozva tagadta, hogy apja bármiben vétkezett volna azon a napon, amikor elöntötte a féktelen lelkesedés. "Épp akkor jöttek le [az őket hazaszállító] vonatokról, és mindenki bulizott" - mondta a 67 éves Sharon Molleur, akinek az apja 2019-ben halt meg.

"Minden tengerész csókolózott [nőkkel], mindenki be volt rúgva, ugráltak a levegőben. Csodálatosan érezték magukat. Teljesen konszenzuális volt" - érvelt az apja és Friedman közötti csókról, akikről azt mondta, hogy "nagyon jó barátok lettek" utána.

Friedman egyébként 2005-ben azt mondta: "a srác csak odajött, megfogott és megcsókolt. Csak nagyon ünnepelt, de nem volt romantikus pillanat." 

Byron Donalds amerikai képviselő az X-en azt írta kedden: a ""V-J Day in Times Square" az egyik legikonikusabb fotó a történelemben és a második világháborúban aratott teljes győzelmet ünnepli. Az a tény, hogy a VA egyáltalán fontolóra veszi az eltávolítását, mutatja a bürokráciánkon belüli rothadást" - mondta, hozzátéve, hogy büszkének kellene lenniük arra, hogy amerikaiak. 

Vern Buchanan republikánus képviselő azt mondta, jó hallani, hogy a tilalmat visszavonták, azonban "nyugtalanító, hogy valaki a VA-nál egyáltalán kiadta ezt."

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés