Hirdetés

Húsz éve hunyt el a legkeményebb westernhős

Morvay Péter portré Morvay Péter

„A pennsylvaniai Ehrenfeld kemény utcáiról származom” – mondta egy interjúban Charles Bronson, aki színészként is emlékezetesen hozta a kemény, naptól cserzett bőrű karaktereket.

Bronson egy litván bevándorlócsalád tizenöt gyereke egyikeként született 1921. november 3-án. A szénbányászvárosban eleinte ő maga is bányásznak készült, de a második világháború elsodorta Ehrenfeldről. 

Pilótaként szolgált, kitüntetéssel szerelt le, majd a háború után alkalmi munkákból és bokszolásból élt, miközben színpadi munkásként is dolgozott. 

Előbb díszlettervező szeretett volna lenni, de rájött, hogy a színjátszáshoz nagyobb kedve és affinitása van.

Bronson útja nem volt könnyű a hollywoodi sikerhez. Számos külföldi tucatfilmben szerepelt, köztük francia és olasz produkciókban, míg végül felfigyeltek rá a nagyobb stúdiókból is. 

Szívós és sztoikus viselkedésével hívta fel magára a figyelmet, ami jól illett az általa gyakran alakított kemény szerepekhez.

Charles Bronson a western szerepekben lett világhírű
Charles Bronson a western szerepekben lett világhírű Screen Rant

Bronson számára az áttörést az 1960-as „A hét mesterlövész” című film hozta meg, ami Akira Kurosawa „Hét szamuráj” című filmjének western adaptációja volt. 

A hét fegyverforgató egyikét játszotta, akiket azért béreltek fel, hogy megvédjenek egy mexikói falut a banditáktól. 

A hatvanas évek második fele aztán a világsikert is meghozta Bronson számára. A piszkos tizenkettő, majd a Volt egyszer egy vadnyugat filmtörténeti klasszikusok lettek.

A kor másik nagy western sztárja, Clint Eastwood mellett Bronson ezekben egyedülálló módon jelenítette meg a kemény, rendíthetetlen vadnyugati férfit, amit egyébként saját karakterének is érzett. Mint mondta:

Én farmer vagyok. Szeretem, ha a két lábbal állok a földön.

Emlékezetes sorozata volt a Bosszúvágy, amelyben a felesége halálát megbosszuló főhőst alakította. A filmnek négy folytatása is készült. 

Élete végéig aktívan dolgozott, és Bronson a színészet mellett művészként is bizonyította tehetségét. Festett és szobrászkodott, és néhány művét még galériákban is kiállították.

Bronson háromszor volt házas, hat gyermeke született, de egész karrierje során óvta magánéletét a nyilvánosságtól. 

Azt vallotta ugyanis, hogy ez utóbbi nem tartozik a nagyközönségre: „Nem értem, miért kíváncsiak az emberek ennyire a színészek magánéletére. Ők csak emberek, akik a munkájukat végzik, és ennek 

semmi köze nem kellene, hogy legyen ahhoz, ami a vásznon látható.

Charles Bronson 2003. augusztus 31-én halt meg 81 éves korában, Los Angelesben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés