Hirdetés

Rózsaszín milliárd: a Barbie példátlan sikere ősi hollywoodi mítoszt cáfol

Morvay Péter portré Morvay Péter

Új fogalom jelent meg az angol nyelvben, a „Barbillion”, ami arra utal, hogy film átlépte az 1 milliárd dolláros jegybevételt. 

Greta Gerwig rendezőnő történelmet írt: egyrészt a patinás Warner Bros. történetében még egyetlen filmre sem adtak el ennyi jegyet ilyen gyorsan, másrészt ő lett

az első nő, aki rendezőként átlépte Hollywood történetében ezt az álomhatárt

A New York Times összesítése szerint a 28 rendező, akinek sikerült ezt elérni, mind férfiak voltak.

Gerwig filmje ráadásul villámgyorsan, a bemutató követő harmadik héten, 

már a 17. napon behozta a tíz számjegyű összeget.

Történelmet írt a rózsaszín álom, a kasszáknál is tarolt a Barbie
Történelmet írt a rózsaszín álom, a kasszáknál is tarolt a Barbie NBC News

Ezzel megelőzte az eddigi sebességi rekordert, a Harry Potter sorozat második részét, amelynek 19 napra volt szüksége a milliárdos bevételhez.

A Barbie egy makacs hollywoodi mítoszra is rácáfolt, miszerint csak korlátozottan vonzóak a „lányos” filmek, vagyis amelyeket 

nők készítenek, nők főszereplésével nőknek. 

Egy régi filmipari alapelv szerint a nők szívesen néznek meg egy "férfi" filmet, de fordítva nem.

Ezt azonban már több korábbi sikerfilm is megkérdőjelezte, köztük a Patty Jenkins által rendezett Wonder Woman, amelynek főszereplője Gal Gadot volt, és ami 2017-ben 823 millió dollárt gyűjtött be világszerte. 

Az Anna Boden és Ryan Fleck által rendezett, Brie Larson főszereplésével készült „Marvel kapitány” 1,1 milliárd dollárt hozott a Disney-nek 2019-ben. 

A Stephenie Meyer regénye alapján készült, Kristen Stewart főszereplésével készült „Alkonyat” Catherine Hardwicke rendezésében készült. A film 2008-ban 408 millió dollárt hozott a Lionsgate-nek, és ezzel egy kasszasiker-franchise-t indított el.

„A nőközpontú filmek alulértékeltek, nagyrészt azért, mert a stúdiókban olyan kevés nő van vezető beosztásban” - mondta a New York Timesnak Ana-Christina Ramón fimes szakértő.

"Az ezekben a pozíciókban dolgozó férfiak gyakran a múltbeli tapasztalatokra és sztereotípiákra támaszkodnak, 

ez korábban nem működött, úgyhogy ne kockáztassuk meg újra".

Ez azonban most a Barbie világsikerével végleg megváltozhat, br az kérdés, hogy az eddig három Oscar-jelölést begyűjtő Greta Gerwig a hiperrózsaszín filmjével gyarapítani tudja-e a szakmai sikerlistáját. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés