Hirdetés

Óriási a baj, rengetegen halnak meg a hőhullámok miatt

Garai Kitti portré Garai Kitti

Évente akár 10 000 ember is meghalhat az Egyesült Királyságban a hőhullámok következtében, ha nem történik semmilyen változás - figyelmeztettek a helyi képviselők.

A Környezetvédelmi Ellenőrző Bizottság pedig amiatt aggódik, hogy a szélsőséges hőségek gyakoribbá válása évente 60 milliárd fontba kerülhet a gazdaságnak. A bizottság konzervatív elnöke, Philip Dunne parlamenti képviselő sürgette a kormányt, hogy cselekedjen, mert "sok a tennivaló".

A skynews.hu felidézte, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége 2022 júliusában adta ki az első "4-es szintű" hőségriasztást, amikor először mértek 40 Celsius-fokot az országban. Idén év elején pedig a jelentésekből kiderült, hogy 2023 volt a legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta..

Ez a veszély jelen van és elég gyorsan közeledik felénk. Tervre van szükségünk. Minél tovább halogatjuk, annál nagyobb veszélynek leszünk kitéve

- mondta a lapnak Dunne. 

A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint 2022-ben körülbelül 4500 ember halt meg a hőség miatt, a képviselők azonban úgy vélik, hogy az éves arány 2050-re 10 000-re emelkedhet, ha nem történik beavatkozás. Az extrém hőség megemeli a vérnyomást és felgyorsítja a szívritmust, növelve a kiszáradás és a hőguta okozta betegség vagy halálozás kockázatát. A 65 év felettiek és a már meglévő betegségekben szenvedők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, ráadásul a nagy meleg a mentális egészségre is hatással van. Egyes jelentések szerint az Egyesült Királyságban az öngyilkosságok kockázata kétszer olyan magas, ha nem 22 fok, hanem 32 fok van. 

A képviselők azt javasolják, hogy a meteorológusok a hőhullámokat ugyanúgy nevezzék el, mint a viharokat, így jobban fel tudják hívni az emberek figyelmét a veszélyekre. 

Az éghajlatváltozással foglalkozó szakértők egyetértenek abban, hogy a közvélemény felfogását sürgősen meg kell változtatni. "Egyértelmű, hogy Nagy-Britannia még mindig hideg országként gondol magára, amely a hőséges időszakokat azzal ünnepli, hogy a tengerpartra járásról és a fagylaltevésről beszél, holott valójában szélsőséges időjárási eseményről van szó, amely több ezer ember halálához vezet" - mondta Bob Ward, a London School of Economics Grantham kutatóintézet politikai igazgatója. További ajánlások között szerepel több park és "zöld infrastruktúra" létrehozása, amit különösen fontosnak tartanak a városi területeken, például Londonban, ahol 8 fokkal melegebb lehet, mint a környező településeken. 

A bizottság nemzeti stratégiát is sürget, amely többek között foglalkozna az otthonok és irodák passzív hűtésével, vagy éppen a külső redőnyök utólagos felszerelésével. "A hővel kapcsolatos problémáink elsősorban azért vannak, mert otthonaink és irodáink nincsenek megfelelően felkészítve a probléma kezelésére" - mondta Ward a Sky Newsnak. A politikai igazgató szerint a legtöbb ember, aki kánikulában hal meg, túlfűtött otthonban élt. 

Megjegyezte azt is, hogy a hőségben kevésbé produktívak az emberek, ezért sürgős, utólagos lakás- és irodafelújítási programra van szükség. 

A kormány szóvivője azt mondta: "A változó éghajlat hatásaira való reagálásra és nemzeti ellenálló képességünk megerősítésére - az infrastruktúra javítására, a zöldebb gazdaság előmozdítására és az élelmiszertermelés védelmére irányuló intézkedésekkel - egy ötéves tervet dolgoztunk ki. Mi vagyunk az első nagy gazdaság, amely a felére csökkentette a kibocsátását, és már tettünk lépéseket az éghajlatváltozás kockázatainak kezelésére, például új figyelmeztető rendszerekkel. A környezetvédelmi földhasználati programjainkkal pedig támogatjuk a gazdálkodókat abban, hogy földjeiket rugalmasabbá tegyék a változó éghajlattal szemben. Angliában az otthonok közel fele rendelkezik C energiahatékonysági tanúsítvánnyal. 2010-ben ez az arány mindössze 14% volt, és milliárdokat fektetünk be annak érdekében, hogy az otthonok és az épületek még energiahatékonyabbak legyenek."

A naphire.hu korábban arról is beszámolt, hogy a klímaváltozás miatt új betegségek terjedhetnek el a világon, de arról is írtunk, hogy a nőket jobban érinti a kílmaválság, mint a férfiakat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés