Hirdetés

Hoppá: nagyot változhat a rezsicsökkentés, így alakulnak az árak

Nap Híre portré Nap Híre

Reformot vállalt a magyar kormány az Európai Bizottság felé 2025 végéig, ennek értelmében lehetővé teszik a „lakossági fogyasztók és mikrovállalkozások számára, hogy az egyetemes szolgáltatási szerződés mellett önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést is kössenek dinamikus árképzéssel”.

Az EB által szerdán elfogadott, módosított és REPower-fejezettel kiegészített helyreállítási program 234 oldalas értékelése szerint a dinamikus árképzést az egyetemes szolgáltatás hatálya alá tartozó lakossági fogyasztók és mikrovállalkozások számára is lehetővé teszi Magyarország - szúrta ki a Portfolio

A módosított jogszabály lehetőséget biztosít a megfelelő mérőórákkal rendelkező lakossági fogyasztóknak és mikrovállalkozásoknak arra, hogy önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést kössenek dinamikus árképzéssel. Ezzel a felhasználó a fogyasztását a villamosenergia-piaci keresleti és kínálati feltételeket tükröző árjelzésekhez igazíthatja.

Így a lakosság és a mikrovállalkozók a rezsivédett ellátás mellett kihasználhatják azokat a rövid időszakokat, órákat, amikor a napelemek országos túltermelése miatt nagyon alacsony a villamos energia ára, esetleg a negatív tartományba bukik, és ilyenkor érdemes felpörgetniük a saját fogyasztásukat. Vagyis akkor kapcsolhatják be fogyasztóikat (mosógépet, elektromos sütőt), tölthetik elektromos autóikat, amikor épp alacsony az áram ára.

A gyakorlatban mindez afelé mutat, hogy az éves átlagfogyasztási sávig benne maradhatnának a háztartások a rezsivédett közben, és az afelett vételezett mennyiségnél lehet akár jócskán spórolni az áramköltségeken - írja a gazdasági lap.

Ha ez így történne, akkor például (a mostani helyzettel számolva) évi 2523 kWh-ig bruttó 36 forintért vehetnék az áram kilowattóráját a háztartások, és az efeletti fogyasztásnál nem lépne be a most érvényes 70 forintos megemelt ár, hanem akár sokkal alacsonyabb árakon juthatnának hozzá ehhez a plusz mennyiséghez napközben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés