Hirdetés

Hollywood mintaszínésze volt Gregory Peck, itthon is rajongtak érte

Morvay Péter portré Morvay Péter

20 éve halt meg Gregory Peck, akit sokan a filmipar egyik legsegítőkészebb és legkevésbé önző sztárjának tartanak.

Ebben megragadó személyisége mellett az általa megformált karakterek is segítettek, több mint öt évtizedes pályafutása során több mint 60 filmben szerepelt, és rendszeresen játszott 

őszinte és becsületes, az igazságosságot kereső férfiakat.

Peck apja gyógyszerész volt, aki fiát is orvosi pályára szánta. Be is iratozott a Berkeley Kaliforniai Egyetem orvosi előkészítőjére, de ott inkább a színészethez kapott kedvet.

Így a diploma megszerzése után New Yorkba ment, ahol színészetet tanult, miközben a Radio City Music Hallban jegyszedőként dolgozott. 

A Broadway-n a The Morning Star (1942) című darabban debütált, amely azonban csúfosan megbukott.

A kritikusok mégis felfigyeltek Peck alakítására és ennek nyomán meghívták Hollywoodba, ahol első filmes szereplése egy orosz gerillaharcos szerepében volt.

Pályafutása szempontjából szerencséje volt, hogy egy korábbi gerincsérülése miatt nem tudott szolgálni a második világháborúban, így számos pályatársától eltérően folyamatosan játszhatott.

Így az 1940-es évek egyik legnépszerűbb főszereplőjévé vált.

Első Oscar-jelölését A királyság kulcsai (1944) című filmben nyújtott alakításáért kapta, amelyben egy idealista misszionárius papot személyesített meg. 

Három évvel később már a második Oscar-jelölésért is megkapta, a Gentlemen's Agreement (Úriemberek megállapodása) című filmben egy újságíró szerepéért, aki zsidónak adja ki magát, hogy leleplezze az antiszemitizmust. 

Sorban készítette a sikeres filmjeit, többek között Alfred Hitchcockkal is együtt dolgozott. 

Számos alakítása közül itthon talán Audrey Hepburn partnereként emlékeznek rá 

a csodálatos modernkori tündérmesében, a Római vakációban.

Gregory Peck egyik leghíresebb szerepe a Római vakáció amerikai újságírója volt
Gregory Peck egyik leghíresebb szerepe a Római vakáció amerikai újságírója volt GQ

Az Oscar-díjat végül 1962-ben kapta meg, Harper Lee Megölni a feketerigót című művének filmadaptációjában nyújtott szerepéért.

Ritkaságszámba ment, hogy negatív szerepet osztottak rá, mint amikor Josef Mengele náci orvost alakította A brazil fiúk című filmben. 

Egészen az 1990-es évek elejéig dolgozott, ám az utolsó filmjei már nem keltettek olyan érdeklődést. 

Peck kétszer volt házas. Először Greta Kukkonen volt a felesége, akivel három gyermeke született. Válásuk után feleségül vette Veronique Passanit, akivel 2003-ban bekövetkezett haláláig együtt maradtak.

Filmes munkáján kívül fáradhatatlanul aktívan tevékenykedett polgári, jótékonysági és politikai ügyekben is. Az Amerikai Rákellenes Társaság és az Amerikai Filmintézet (amelynek társalapítója volt) kuratóriumának elnöke volt, és három évig a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elnöke is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés