Hirdetés

Közel két évvel Hitler halála előtt már megbukott legfőbb szövetségese

Morvay Péter portré Morvay Péter

1943. július 25-én letartóztatták Benito Mussolinit, a fasiszta olasz állam vezérét, de a háború ekkor még nem ért véget.

A szövetségesek július eleji szicíliai partraszállása után felerősödött az olaszok ellenállása a háborúval és a fasiszta rendszerrel szemben.

Mussolini nem vette komolyan a támadást, kijelentette, hogy a szövetséges haderőt még a parton meg kell semmisíteni, azaz akkor, amikor 

„leveszi a fürdőköpenyét, és mielőtt ideje lenne átöltözni”.

Az olasz politikai elit azonban tisztában volt a realitásokkal, hiszen Olaszország számára sokkal korábban egyértelművé vált a háború elvesztése, mint a még közel két éven át, a végső pusztulásig kitartó náci Németországnak.

Benito Mussolini vakon bízott abban, hogy Hitler kiáll mellette
Benito Mussolini vakon bízott abban, hogy Hitler kiáll mellette Britannica

1942–1943 fordulóján az olasz haderő két hadszíntéren is katasztrofális vereséget szenvedett, Észak-Afrikában és a keleti fronton egyaránt.

Mussolini ugyan vakon bízott a németek segítségében, pártjának józanabb vezetői azonban tisztában voltak azzal, hogy Hitler nem Olaszországot kívánja megvédeni, hanem Németországot, de olasz földön.

Még a Duce miniszterei közül is többen szerettek volna kiugrani a háborúból, ugyanakkor tudták, hogy Mussolini soha sem fogadná el a kapitulációt és a tengelyből való kilépést, ezért fontolóra vették letartóztatását.

Tartottak viszont a polgárháború veszélyétől.

A Fasiszta Nagytanács végül szakított Benito Mussolini politikájával, s azt javasolta, keressék fel az olasz királyt, hogy vegye át a haderő főparancsnokságát.

1943. július 25-én III. Viktor Emánuel király utasítást adott Mussolini letartóztatására, a fasiszta pártot pedig feloszlatták.

A fordulat azonban nem bizonyult tartósnak, mert Hitler parancsára másfél hónappal később, szeptember 12-én német ejtőernyősök Otto Skorzeny vezetésével kiszabadították a Gran Sassón internált Mussolinit, aki Hitler parancsára új fasiszta államot alapított,

a salói fasiszta Szociális Köztársaságot.

Churchillnek nem sikerült meggyőznie Rossevelt amerikai elnököt az itáliai hadjárat megerősítéséről, így a háború még több mint másfél évig pusztított Európában.

Mussolinit végül olasz partizánok végezték ki 1945. április 28-án, két nappal azelőtt, hogy Hitler végzett volna magával a berlini Führerbunkerben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés