Hirdetés

Hitler legyőzésében egy Down-szindrómás kislány óriásit segített

Morvay Péter portré Morvay Péter

Charles de Gaulle tábornok rajongva szerette beteg kislányát, aki nélkül nem tudott vona túljutni az akadályokon.

A lány a képen Anne de Gaulle. A gyermek Yvonne Vendroux és de Gaulle tábornok harmadik lánya volt. A kislány 1928 szilveszter napján született.

A második világháború előtt rejtély volt a fogyatékos gyermekvállalás. Sokan egyenesen az elmegyógyintézetbe küldték a babájukat, ahol meghaltak. Más gyerekeket otthon rejtve tartották, figyelem nélkül, szeretet nélkül, csak ketrecben, néha megkötözve, mint az állatokat.

Anne vonásai jellemzőek arra, amit ma Down-szindrómának hívunk. Olyan súlyos volt az esete, hogy alig tudott járni. Azonban de Gaulle tábornok nem tartotta Anne-t szégyennek.

A brit tengerparton készült fotón Anne az apja karjaiban áll, Homburg kalapba és háromrészes öltönybe öltözve. A tábornok karjában tartja gyermekét, miközben az ötéves kislány intenzíven a szemébe néz.

Feleségével együtt elismerő családi környezetet teremtettek, ahol a három gyermekük szeretve és elfogadva érzi magát és ragaszkodtak hozzá, hogy Anne mindig velük utazzon.

A tábornok dalokat énekelt neki és meséket olvasott fel neki, sok családtagnak nem mutatott szeretetet és gyengédséget. A család fő szabálya az volt, hogy a kislány ne érezze magát másképp.

A tábornok elkötelezett volt a lányához, és azt mondta a vele szoros kapcsolatban álló katonai lelkésznek: „Számomra Anne nagy próbatétel volt, de egyben áldás is. Sokat segített nekem az összes akadályon és a kihívásokon. Anne-nek köszönhetően tovább léptem, legyőztem magam.”

1948 februárjában Anne meghalt tüdőgyulladásban az apja karjaiban. „Lelke kiszabadult, de lányunk, tehetetlen lányunk elvesztése nagy bánatot hozott ránk. Most olyan, mint bármelyik másik gyerek” - írta a tábornok.

Az egyetlen szó, amit ez a kislány valaha is mondhatott, az „apu”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés