Hirdetés

Hiperaktív a gyermeke? Nem a cukor tehet róla, megvan az igazi bűnös

Garai Kitti portré Garai Kitti

Hosszú évtizedek óta a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar tüneteit a cukorfogyasztással hozzák összefüggésbe, azonban számos tanulmány rámutatott, hogy nem ez nem így van és nem a cukor van hatással a gyerekek figylemére és viselkedésére. De akkor mégis mi? 

A ScienceAlert szerint nem a cukor van hatással a gyerekekre - sokkal inkább az lehet a dolgok hátterében, hogy a cukros finoságok fogyasztása hogyan hat a dopaminra. Mint írják: amikor az agy "jutalomhoz" jut, például édességhez, dopamin-áradat szabadul fel az agyban.

A Nature Communications 2022-es tanulmányában ismertette az egereken végzett vizsgálataik eredményeit. Eszerint azok az egerek, amelyeknél dopamin-áradat volt tapasztalható, fizikailag aktívabbak voltak, mintha amfetamint kaptak volna - írja a New York Post.

A gyerekek hiperaktívabban viselkedhetnek, ha cukorkát kapnak, mert jutalmat várnak, bár a dopamin mennyisége kisebb, mintha amfetamint vagy más pszichostimulánst kapnának. 

Az ADHD-s emberek agyában a feltételezések szerint csökkentek a dopaminreceptorok. Egyes ADHD-gyógyszerek - mint a Ritalin vagy a Concerta - olyan pszichostimulánsok, amelyek növelik a dopaminszintet, és nagyobb mértékben, mint az édességek. És ezek a gyógyszerek képesek segíteni a gyerekeket abban, hogy például jobban koncentráljanak.

A cukor mítoszának kezdete

Hivatkozás másolása

Az a mítosz, hogy a cukor okozhatja a gyerekek hiperaktivitását, az 1970-es és 80-as években végzett tanulmányokra vezethető vissza, amelyek az ADHD kezelésére a Feingold-diéta nevű étrendet ajánlották. A Benjamin Feingold amerikai gyermekallergológus által kidolgozott diéta korlátozza mindazt, ami mesterséges élelmiszer-színezékeket, tartósítószereket és szalicilátokat anyagokat tartalmaz. A cukor nem tartozott a Feingold által kritizált élelmiszerek közé, de a szülők mégis tévesen összefüggést hoztak létre, mivel a színezékeket és adalékanyagokat tartalmazó ételek cukortartalma magas. 

Most a ScienceAlert azt állítja: Feingold állításai túlzóak, ugyanakkor elismerték, hogy egyes gyerekek allergiásak lehetnek az ételízesítőkre és színezékekre. Az újabb tanulmányok pedig a mesterséges színezékeket - köztük a 3. számú vörös színezékeket - összefüggésbe hozták a gyermekek hiperaktivitásával és viselkedési problémáival. 

De miért él még mindig ez a mítosz?

Hivatkozás másolása

Bizonyos mítoszok - például az a hiedelem, hogy a cukor hiperaktívvá teszi a gyereket - megváltoztathatják a dolgok megítélését. 

A Journal of Abnormal Child Psychology című folyóiratban 1994-ben megjelent tanulmány szerint azok a szülők, akiknek azt mondták, hogy gyermekeik cukros italt kapnak, hiperaktívabbnak érezték gyermekeiket. Még akkor is, ha a gyerekek csak cukormentes placebót kaptak. 

Tehát megállapítható, hogy a cukor valóban nem egészséges a gyermeke számára, azonban nem fogja őket hiperaktívvá tenni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés