Hirdetés

A Hezbollah meg akarta ölni Netanjahut, most szabadul el igazán a pokol?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton azzal vádolta meg az Irán által támogatott Hezbollahot, hogy merényletet kísérelt meg ellene, miközben a Közel-Kelet már így Izrael megtorlására vár az október eleji iráni rakétatámadás miatt.

Netanjahu hivatala közölte, hogy egy drónt lőttek ki a miniszterelnök Cézárea városában lévő rezidenciája felé, de ő és felesége nem tartózkodott otthon, és nem történt sérülés. „Az iráni proxy, a Hezbollah mai merényletkísérlete ellenem és a feleségem ellen súlyos hiba volt” - mondta Netanjahu egy nyilatkozatban, amelyet az AFP idézett.

„Bárki, aki megpróbál ártani Izrael polgárainak, súlyos árat fog fizetni” - mondta Teheránnak és »megbízottjainak« címzett megjegyzéseiben.

Az Irán által felfegyverzett és finanszírozott libanoni csoport nem ismerte el a támadást, de szombaton késő este Irán ENSZ-képviselete azt mondta, hogy „ezt az akciót a Hezbollah hajtotta végre”.

Daniel Hagari ellentengernagy, izraeli katonai szóvivő azt mondta, hogy egy drón „eltalált egy épületet Cézáreában, miközben megpróbálta eltalálni a miniszterelnököt”.

Caesarea mintegy 20 kilométerre délre fekszik Haifa azon városrészétől, amelyet a Hezbollah rendszeresen célba vett. Ofek Mor, egy 20 éves caesareai lakos azt mondta, hogy olyan bizonytalannak érezte magát, „amilyennek még soha nem éreztem magam Izraelben”.

Halálos, pontos, meglepő választ ígér Izrael

Hivatkozás másolása

Miközben Izrael kétfrontos háborút vív Libanonban és a Gázai övezetben, Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint Izrael eltökélte, hogy „halálos, pontos és meglepő” támadással válaszol Irán október 1-jei rakétatámadására, amikor is Irán közölte, hogy 200 rakétát lőtt ki főellenségére válaszul egy iráni tábornok és a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah meggyilkolására.

Közben a Hamász irányítása alatt álló gázai polgári védelmi ügynökség szombaton közölte, hogy egy átfogó izraeli katonai művelet két hét alatt több mint 400 emberrel végzett a terület északi részén. Órákkal később arról számolt be, hogy egy másik izraeli légicsapás legalább 73 palesztint ölt meg Beit Lahia egyik lakónegyedében. „Még mindig vannak mártírok a romok alatt” - mondta Mahmud Bassal, a polgári védelmi ügynökség szóvivője az AFP-nek.

Az izraeli hadsereg szerint a gázai hatóságok által közölt áldozatok száma „nem egyezik” a birtokában lévő információkkal.

A Hamász szövetségese, a Hezbollah szombaton rakétatámadásokat indított Izrael északi részére, ahol a mentők szerint egy embert megöltek a repeszek.

Irán szerint a Hamász „kitörölhetetlen valóság”

Hivatkozás másolása

A Hamász, a Hezbollah és az Irán által támogatott terrorcsoportok a térségben a harcok folytatását ígérik, miután az izraeli csapatok szerdán megölték a palesztin terrorszervezet vezetőjét, Jahja Szinvárt Gázában, több mint egy évvel a Hamász 2023. október 7-i, Izrael elleni terrortámadása után.

Mint arról a Nap Híre rengeteg alkalommal beszámolt: több mint egy év telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben.

Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. Izrael katonai hadjárata legalább 40 ezer ember halálát okozta Gázában, többségükben nők és gyermekek - a Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma szerint.

„A Hamász olyan valóság Palesztinában, amelyet senki sem hagyhat figyelmen kívül, senki sem pusztíthat el” - mondta Abbász Araghcsi iráni külügyminiszter szombaton az állami televíziónak, miután Isztambulban találkozott a Hamász képviselőjével.

Izrael úgy döntött, hogy megakadályozza a Hamász terroristáit a Gázai övezet északi részén történő átcsoportosításban, október 6-án nagyszabású légi és szárazföldi támadást indított, megszigorítva a háború sújtotta terület ostromát, emberek tízezreit menekülésre késztetve.

Bassal, a Hamász vezette terület polgári védelmének szóvivője elmondta, hogy „több mint 400 mártírt találtunk a Gázai övezet északi részén lévő különböző célpontok közül”, köztük Dzsabáliából és a menekülttáborból, amióta Izrael megkezdte a hadműveletet.

Az AFP megkeresésére az izraeli hadsereg közölte, hogy megvizsgálja a polgári védelmi ügynökség Gázából érkező jelentéseit, többek között azt, hogy egy éjszakai légitámadásban 33 ember halt meg Dzsabáliában.

Szinvár kilövése után is fokozódnak a harcok

Hivatkozás másolása

A fokozódó erőszak eloszlatta azokat a reményeket, hogy a tömeggyilkos Szinvár halála véget vethet a háborúnak, vagy hogy a gázai terroristák által még mindig fogva tartott 97 túsz - köztük 34-en az izraeli hadsereg szerint már halottak – gyorsan kiszabadulnának. Közben rengeteg izraeli tüntetett Tel-Avivban a foglyok kiszabadítására irányuló megállapodásért.

Az észak-gázai Indonéz Kórház igazgatója szerint az izraeli erők lövik a létesítményt. A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy két beteg meghalt, az izraeli ostromot és az orvosi ellátás hiányát okolva. Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy csapatai tevékenykedtek a létesítmény közelében, de azt mondta, hogy „nem nyitottak szándékosan tüzet” a létesítményre.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy szombaton két katona „elesett a Gázai övezet északi részén folytatott harcokban”, ezzel 357-re emelkedett a gázai katonák halálos áldozatainak száma a szárazföldi offenzíva 2023. október végi kezdete óta.

Háború Libanonban

Hivatkozás másolása

A G7-országok - Olaszország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Japán, Kanada és az Egyesült Államok - védelmi miniszterei felszólították Iránt, hogy hagyjon fel a Hamász és a Hezbollah támogatásával.

Egy olaszországi találkozót követő nyilatkozatban aggodalmukat fejezték ki a közel-keleti „további eszkaláció kockázata”, valamint a dél-libanoni ENSZ-békefenntartók biztonságát fenyegető „veszélyek” miatt is.

Az UNIFIL (a libanoni ENSZ-misszió) közleménye szerint a dél-libanoni Mais al-Dzsabal-ban lévő bázisukban egy nappal korábban elfogyott a víz, és a közelben zajló katonai műveletek miatt nem tudták a vizet pótolni.

Libanonban, ahol Izrael a múlt hónapban fokozta a légitámadásokat és szárazföldi erőket vetett be a Hezbollahhal folytatott közel egy éve tartó, határokon átnyúló harcok után, az állami média és az egészségügyi minisztérium szombaton újabb halálos csapásokról számolt be.

Izrael közölte, hogy légiereje csapást mért „a Hezbollah fegyverraktáraira” és egy hírszerzési központra a csoport dél-bejrúti fellegvárában. A szárazföldi erők folytatták a célzott támadásokat Dél-Libanonban.

Szeptember vége óta a háborúban legalább 1454 ember halt meg Libanonban – tudta meg az AFP a libanoni egészségügyi minisztériumtól.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés