Hirdetés

Kitört a botrány Afrikában, miután egy 63 éves törzsi vallási vezető feleségül vett egy 12 éves kislányt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy befolyásos, 63 éves törzsi vallási vezető felháborodást keltett Ghánában azzal, hogy feleségül vett egy 12 éves kislányt.

A pap, Nuumo Borketey Laweh Tsuru szombaton egy hagyományok szerinti szertartás keretében vette feleségül a lányt - adta hírül a BBC.

A kritikákra a közösség vezetői azt mondták, hogy az emberek nem értik a szokásaikat és a hagyományaikat.

Ghánában a házasságkötés törvényes alsó korhatára 18 év, és bár a gyermekházasságok gyakorisága csökkent, de továbbra is előfordulnak.

A Girls Not Brides nevű globális kampányt folytató civil szervezet szerint az országban a lányok 19 százaléka 18 éves kora előtt férjhez megy, 5 százalékuk pedig a 15. születésnapja előtt.

A szombati, több tucatnyi közösségi tag részvételével zajló eseményről készült videókat és fotókat széles körben megosztották a közösségi médiában, ami sok ghánaiból felháborodást váltott ki.

A szertartás során a helyi nyelven beszélő nők azt mondták a lánynak, hogy a férje számára kacéran öltözzön fel. Az is hallható, ahogy azt tanácsolják neki, hogy készüljön fel a házastársi feladatokra, és hogy az általuk ajándékba kapott parfümökkel növelje szexuális vonzerejét a férje számára.

A kijelentések felháborodást váltottak ki, mivel úgy vélték, hogy a házasság nem csupán formális volt.

A kritikusok felszólították a hatóságokat, hogy bontsák fel a házasságot és folytassanak nyomozást Tsuru ellen.

A nungua őslakos közösség vezetői, amelyhez a lány és a vallási vezető is tartozik, elítélték a nyilvánosság felháborodását a házassággal szemben, mondván, hogy a kritika "a tudatlanságból fakad".

Nii Bortey Kofi Frankwa II, a helyi közösség egyik vezetője vasárnap azt mondta, hogy a lánynak a vallási vezető feleségeként betöltött szerepe "pusztán hagyomány és szokás".

Hozzátette, hogy a lány hat évvel ezelőtt kezdett el rituálisan felkészülni arra, hogy Tsuru felesége lehessen, de a folyamat nem zavarta a tanulmányait.

A lány várhatóan egy második szokás szerinti szertartáson is átesik majd, hogy megtisztuljon új szerepére. A szertartás egyben felkészíti őt a házastársi kötelezettségekre, például a gyermekvállalásra - jelentette a helyi média.

Tsuru "Gborbu Wulomo", azaz tradicionális főpap a fővárosban, Accrában élő Nungua bennszülött közösségben.

Tsuru spirituális vezetőként a közösség legmagasabb rangú hagyományos vezetői közé tartozik.

A közösség nevében áldozatokat mutat be, imádkozik a közösség védelméért, érvényre juttatja a kulturális szokásokat, és hagyományos szertartásokat vezet olyan eseményeken, mint például a hagyományos vezetők beiktatása.

A kormányhatóságok még nem reagáltak a vitatott házasságra.

A ghánai törvények elismerik a szokás szerinti házasságokat, de nem engedélyezik a gyermekházasságokat a kultúra vagy a hagyományok ürügyén.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés