Hirdetés

Elképesztő fordulat: fegyverszünetet kötne az október 7-i mészárlás kitervelője?

Virág Sára portré Virág Sára

Több egyiptomi és katari közvetítő is azt az üzenetet közvetítette az izraeli tisztségviselőknek, hogy a Hamász újdonsült vezetője, Jahja esz-Szinvár hajlandó tűzszüneti megállapodást kötni. Benjamin Netanjahu álláspontja azonban egyelőre kérdéses. 

Netanjahu közvetlen környezetéből azonban ketten is azt nyilatkozták az újságíróknak, hogy az izraeli miniszterelnök hajlandó a béketárgyalásokra, függetlenül attól, hogy ez milyen hatással lenne a kormánykoalíciójára. Az izraeli biztonsági vezetés azonban szkeptikus Netanjahu tárgyalási készségével kapcsolatban, a kormánykoalíció szélsőjobbosnak tekintett minisztereinek heves ellenállása miatt. "Senki nem tudja, hogy Bibi mit akar" – fogalmazott egy izraeli forrás, a becenevén utalva a miniszterelnökre. 

Az nem titok, hogy Benjamin Netanjahura egyre nagyobb nyomás nehezedik az Egyesült Államok részéről, hogy egyezzen bele a tűzszünetbe és a túszok szabadon bocsátásba – írja a CNN. A Hamász pedig időközben felkérte a közvetítőket, hogy készítsenek egy tűzszünet esetén alkalmazandó megállapodást. Az amerikai tisztségviselők pedig egyértelművé tették az izraeli partnereik számára, hogy ideje elfogadni a tűzszüneti megállapodást, mielőtt kitör egy regionális háború. 

Eközben az izraeli Túszok és Eltűnt Családok Fóruma is felszólította a háborúban álló feleket, hogy véglegesítsék a tűzszüneti megállapodásokat. "Ez a megállapodás az egyetlen megoldás arra nézve, hogy minden túsz hazajusson, az idő pedig egyre fogy" – írta a szervezet egy csütörtöki közleményében. Netanjahu koalíciós partnerei ugyanakkor teljesen egyértelművé tették, hogy nem támogatják a Hamásszal való megállapodást. Ennek azért is van elég nagy jelentősége, mert Netanjahu politikai jövője a koalíciós partnerektől függ, akik közül sokan kilépnének egy Hamásszal történő megállapodás esetén. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés