Hirdetés

Riasztást adott ki a WHO: 66 gyerek halálát okozhatta a köhögés elleni szirup

Garai Kitti portré Garai Kitti

Vizsgálatot indított a gambiai rendőrség 66 gyermek halála ügyében. A tragikus haláleseteket négy különböző köhögés elleni sziruppal hozták összefüggésbe. Adama Barrow elnök úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok minden követ megmozgatnak, hogy megtalálják a felelősöket. Beszámolt arról is, hogy a gyógyszerellenőrző ügynökség és az importőrök vezető tisztviselőit már kihallgatásra hívták. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is globális riasztást adott ki a gyógyszerek miatt, figyelmeztetve, hogy azok összefüggésbe hozhatók a júliusban, augusztusban és szeptemberben bekövetkezett akut vesekárosodásokkal és a gyermekek halálával.

A termékeket - Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup és Magrip N Cold Syrup - egy indiai cég, a Maiden Pharmaceuticals gyártotta, amely nem nyújtott garanciát a biztonságosságukra vonatkozóan - közölte a WHO.

A gyászoló szülők elmondták, hogy gyermekei miután megkapták a szirupokat, már nem tudtak vizeletet üríteni. Ahogy az állapotuk romlott, az életüket nem sikerült megmenteni.

Az ügyet már az indiai kormány is vizsgálja, a gambiai egészségügyi tisztviselők és a Vöröskereszt munkatársai pedig házról házra járnak, valamint gyógyszetárakat és piacokat keresnek a szirupok és más gyógyszerek után kutatva. Eddig több mint 16 ezer terméket találtak meg, amelyeket elszállítottak megsemmisítésre - idézte a Vöröskereszt egyik tisztviselőjét a HVG.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés