Hirdetés

Retteghetünk? Itt a mesterséges intelligencia által hajtott vadászgép

Virág Sára portré Virág Sára

Történelmi jelentőségű próbarepülést hajtott végre egy vadászrepülőgép néhány nappal ezelőtt, pilóta helyett ugyanis a mesterséges intelligencia irányította a gépet. 

Helyszín: Edwards légibázis, Kalifornia. A déli napsütésben egy F-16-os vadászrepülőgép indul próbarepülésre, ám ami ezután következett, olyat még nem látott a világ. A gépet ugyanis nem egy pilóta, hanem a mesterséges intelligencia irányította, utasként pedig helyet foglalt az első ülésen Frank Kendall, a Légierő minisztere. Az MI megjelenése az egyik legnagyobb újdonság a hadviselésben, a légierő pedig boldogan ugrott a technológia nyakába, a kezdetlegessége ellenére is. Hiszen még az újítás még bőven nincs tökéletesre fejlesztve, a légierő már most több mint 1000 pilóta nélküli, mesterséges intelligenciával működő harci repülőből álló flottát tervez. 

Frank Kendall azért utazott a légibázisra, hogy részt vegyen a tesztrepülésen és kinyilvánítsa a lelkedesését az MI bevonásával kapcsolatban – írja a Politico. Kendall úgy fogalmazott a leszállás után: mindenképpen szükség van a technológiára, mert biztonsági kockázatot fog jelenteni, ha nem rendelkeznek vele. Több sajtóorgánum, például az AP és az NBC munkatársai is jelen lehettek a titkos repülésen, szigorú titoktartás mellett. Az egy órás próbarepülés végeztével Kendall vigyorogva kászálódott ki a pilótafülkéből, és azt mondta: eleget látott ahhoz, hogy kijelense, egy háborúban is megbízna a mesterséges intelligenciában. A forrdalami újítás azonban sokaknak nem nyerte el a tetszését. 

Sőt, hadtudományi szakértőknél éppúgy kihúzta a gyufát, mint emberjogi civilszervezetek tagjainál. A civilek amiatt aggódnak, hogy az MI egy szép napon képes lesz majd önállóan döntést hozni és bombákkal soroz meg olyan helyszíneket is, ahova élő ember soha nem akart célozni. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága úgy fogalmazott, nagyon komoly aggodalomra ad okot, ha ilyen fontos élet-halál kérdéseket átengedünk egy szoftvernek. Kendall szerint azonban mindig lesz emberi felügyelet a folyamat során. 

A hadseregnek három nyomós oka van átállni a mesterséges intelligencia vezérelte gépekre: a biztonság, a stratégiai hatékonyság és a kedvező költségek. Egy Kínával folytatott háborús konfliktus során például sokkal nagyobb hasznát vennék a pilóta nélküli vadászgépeknek, amelyekből Kína is ki akarja venni a maga részét. A jövő hadviselése könnyen lehet, hogy úgy fog festeni: az Egyesült Államok MI vezérelte gépei könnyedén behatolhatnak az ellenséges térfélre anélkül, hogy a pilóták életét veszélyeztetnék. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés