Hirdetés

Ha azt hitte, David Pressman vagy a Fehér Ház boldog lesz Orbán Viktor moszkvai útja miatt, óriásit tévedett

Nap Híre portré Nap Híre

Kifejezetten nyűgös az amerikai nagykövet és a Fehér Ház is.

A Nap Híre is beszámolt arról, hogy az EU vezetői csütörtökön aggodalmuknak adtak hangot a pletykák miatt, amelyek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök - az EU soros elnökségének élén - Moszkvába készül utazni, Charles Michel, a Tanács elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy erre "nincs felhatalmazás".

Írtunk arról is, hogy a Orbán Viktor gépe Moszkva felé vette az irányt. alig néhány nappal azután utazik Moszkvába, hogy Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott.

Végül kiderült, hogy a hír igaz volt: békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

 

„Ami igaz volt Orbán miniszterelnök kínai találkozójára Putyinnal, az igaz a mai moszkvaira is. Ugyanez igaz a külügyminisztere 9 oroszországi útjára is, amióta Putyin megszállta Ukrajnát.

Ez nem a 'békéről' szól, hanem a haszonról, és ez óriási kárt okoz a magyaroknak és Magyarország szövetségeseihez fűződő kapcsolatainak.

Amíg Orbán nem követeli, hogy Putyin Ukrajna szuverenitását és területi integritását tiszteletben tartó feltételekkel fejezze be brutális háborúját, addig nem lesz béketeremtő.” írta a Facebookon David Pressman, amerikai nagykövet.

A Fehér Ház szerint nem szolgálja az ukrajnai béke ügyét a magyar miniszterelnök moszkvai látogatása – mondta az amerikai elnöki hivatal szóvivője pénteken.

Karine Jean-Pierre az elnöki repülőgép fedélzetén tartott sajtóbeszélgetésen kijelentette, hogy a látogatás aggodalomra ad okot, „nem mozdítja előre a béke ügyét, valamint kontraproduktív az Ukrajna szuverenitása, területi integritása és függetlensége mögötti támogatást illetően”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés