Hirdetés

Borzasztó, mit művel a tinik agyával a gyorséttermi kaja

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy friss tanulmány szerint az egészségtelen ételeket fogyasztó tinédzsereknek hosszú távú memóriaproblémáik lehetnek.

Hosszú távú agykárosodást - konkrétan memóriazavarokat - szenvedhetnek azok a tizenévesek, akik magas zsír- és cukortartalmű gyorséttermi ételeket fogyasztanak - derül ki a Dél-Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint. A kutatók patkányokat etettek magas zsírtartalmű ételekkel, majd egy sor memóriatesztet végeztek rajtuk, és nyomon követték egy olyan neurotranszmitter (specializált kémiai hírvivő molekulák) szintjét, amely a memóriával és a tanulással áll összefüggésben - írja a New York Post. 

"Nemcsak ebben a tanulmányban, hanem néhány más, nemrégiben végzett kutatásunkban is azt látjuk, hogy ha ezek a patkányok ezen az egészségtelen ételeken nőttek fel, akkor a memóriazavarok nem múlnak el" - mondta Scott Kanoski, az USC Dornsife College of Letters professzora.

A tanulmány az Alzheimer-kórral, a demencia egyik típusával kapcsolatos, a gondolkodásra, a viselkedésre és a memóriára kiható kutatásokat használta fel. Az Alzheimer-kórban szenvedőknél alacsonyabb az acetilkolin nevű agyi neurotranszmitter szintje, amely fontos szerepet játszik az önkéntelen izommozgásban, az ébredésben, a tanulásban és a figyelemben.

A kutatócsoport a zsíros és cukros étrenden élő patkányok acetilkolinszintjét vizsgálta a kontrollcsoportba tartozó patkányokkal összehasonlítva, azáltal, hogy nyomon követte az agyuk reakcióit olyan memóriát tesztelő tevékenységekre, mint például egy új tárgy megtalálása egy másik helyen. A kontrollcsoportban lévő patkányok képesek voltak felismerni az új tárgyakat, míg a gyorséttermi ételeket fogyasztó csoportban lévő patkányok nem tudtak emlékezni rájuk.

Kanoski úgy fogalmazott, hogy arra voltak kíváncsiak, hogy az egészségtelen nyugati élelmiszer milyen hatással van az agy serdülőkori fejlődésére, és hogy a hatás visszafordíthatók-e vagy sem. Majd azt mondta: "sajnos néhány dolog, ami felnőttkorban talán könnyebben visszafordítható, kevésbé visszafordítható, ha gyermekkorban történik." Ugyanakkor hozzátette, hogy képesek voltak visszafordítani a memóriakárosodást, amikor a patkányoknak olyan gyógyszereket adtak, amelyek az acetilkolt utánozták. 

Amikor a gyógyszert az agy memóriát irányító részébe, az úgynevezett hippokampuszba adták, a patkányok memóriája helyreállt. Kanoski közölte: további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogyan lehet a károsodást gyógyszeres kezelés nélkül visszafordítani. 

A gyorskaja több mint rossz az agy egészségének. Egy, az év elején készült tanulmány kapcsolatot talált az ultrafeldolgozott élelmiszerek és több mint 30 egészségügyi komplikáció között, beleértve a depressziót, az alvászavarokat, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozást.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés