Hirdetés

Baj van: Súlyos a gyógyszerhiány, és egy darabig nem lesz jobb a helyzet

Garai Kitti portré Garai Kitti

A gyógyszertárak tavaly óta küzdenek gyógyszerhiánnyal, az év végén és idén év elején is kifogyóban voltak az amoxicillin tartalmú antibiotikumok és a paracetamol tartalmú készítmények is. A betegek továbbra is nagy bajban vannak, ugyanis a szakértők szerint a gyógyszerhiány még egy jódarabig velünk maradhat. 

A G7 cikke szerint a tavalyi év végén készült európai körkép a gyógyszerhiány aktuális állapotáról, s akkor minden tagállam úgy nyilatkozott, hogy 2021-hez képest sokat romlott a helyzet. A lap szerint minden gyógyszertípusból hiányt jelentettek, de legfőképpen a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére készült készítmények körében akadtak problémák, majd ezt követően az antibiotikumok és az idegrendszerre ható készítmények is egyre fogytak.

Azt írták, a tanulmány szerint a legtöbb gyógyszer a gyártói kapacitással kapcsolatos okok miatt hiányzik, ezt követi a gyártók által meghatározott kvóta, illetve a váratlanul fellépő igénynövekedés, például a gyermekeknek készített antibiotikumok tekintetében.

„Az utolsó békeévekhez képest megkétszereződött a gyógyszerhiány mértéke” – fogalmazott a portálnak Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) elnöke. Felidézte, hogy sokan arra számítottak, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után visszaáll az egyensúly a piacon, de az orosz-ukrán háború és a gazdasági válság miatt továbbra is tapasztalható a gyógyszerhiány. Feller szerint az amoxicillin tartalmú antibiotikumok és paracetamol készítmények (forró italporok) mostani hiánya még a Covid egyik utóhatása.

A portál ismertette, hogy a gyógyszerhiányban egyszerre 12-15 ok is szerepet játszik. Az egyik problémát az okozza, hogy a gyógyszergyártáshoz használt hatóanyagok mintegy 70-75 százaléka a Távol-Keleten, Kínában és Indiában készül, sőt, van nagyjából 100 olyan hatóanyag, amit kizárólag ezen a területen gyártanak. Minden, ami itt zavaró tényező - a Covid-lezárások, a minőségbiztosítási problémák, a gyártási kapacitáskiesés, a hatóanyagok eljuttatásának módjában keletkező kihívások - egyaránt hatással vannak az egész világra.

Mint azt a Naphíre is megírta, a gyógyszerhiánynak már halálos gyerekáldozatai is vannak. Angliában az A csoportú Streptococcus vagy Strep-A által okozott fertőzések kezelésére használt antibiotikumok hiánya az elmúlt időszakban több gyermek halálához is köthető volt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés