Hirdetés

Már halálos gyerekáldozatai is vannak a súlyos gyógyszerhiánynak, és helyzet csak romlik

Morvay Péter portré Morvay Péter

A növekvő kereslet és a gyártási nehézségek létfontosságú gyógyszerek hiányához vezetnek, és a helyzet a következő hónapokban tovább romolhat.

Európa-szerte antibiotikumhiány jelentkezik, miközben a gyógyszerek iránti kereslet növekszik, a gyártók pedig az ellátási lánc problémáival küzdenek – írta a Wall Street Journal.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a hiány a szomszédos Szlovákiában is jelentkezik, és a Felvidékről Magyarországra, valamint Ausztriába is átjárnak a patikákba.

Egy ottani gyógyszerész arról beszélt, hogy a csomagolás megnövekedett költsége, a megemelkedett kereslet és az export is abba az irányba hatott, hogy hiány alakuljon ki egyes termékekből az országban.

„Múlt hét szerdától nem kaptunk antibiotikumot, ezt viszont penicillinnel könnyen lehet pótolni. Biztos, hogy sokan Magyarország felé veszik az irányt, a forint jelenlegi helyzete miatt jobban megéri nekik a határon túl beszerezni a különböző készítményeket” – nyilatkozta a Dunaszerdahelyen élő Mészáros Erzsébet.

A gyógyszerhiány kritikus szereket is érint egész Európában
A gyógyszerhiány kritikus szereket is érint egész Európában

A helyzet azonban az egész kontinensen súlyos, mert 

a legtöbb, széles körben használt antibiotikum hiánycikké vált. 

A szakemberek több tényezőnek tulajdonítják a hiányt. A világjárvány idején bevezetett korlátozások feloldását követően megnőtt a kereslet a gyártók viszont nem tudták tartani ezzel a lépést. Az emelkedő energiaköltségek pedig tovább nehezítették a gyártási folyamatok fenntartását. 

A svájci Sandoz a szállítási késedelmeket azzal indokolta, hogy nem tudja beszerezni a gyógyszeres üvegekhez szükséges csavaros kupakokat.

A hiány már most is aggodalomra ad okot egyes orvosok számára.

"Nagyon félünk, mert úgy hallottuk, hogy a hiány három vagy négy hónapig tart majd"

- mondta Remi Salomon, a párizsi Necker-Enfants Malades kórház gyermekorvosa.

Az orvoscsoport olyan irányelveket készít, amelyek rövidebb antibiotikum-kúrákat javasolnak a készletek megőrzése érdekében, de Dr. Salomon aggodalmát fejezte ki, hogy a kezelés időtartamának korlátozása azt jelentheti, hogy egyesek nem gyógyulnak ki a fertőzésüktől.

Bár az antibiotikumok alapvető fontosságúak a különböző bakteriális fertőzésekkel szemben, az áruk eddig alacsonyabb volt, mint más gyógyszereké, mert a legtöbb fajtáját nem védi már szabadalom. 

A francia egészségügyi hatóságok arra kérték az orvosokat, hogy lehetőleg ne írjanak fel antibiotikumokat, mert a hiány márciusig tarthat, és egész Európát érintheti.

Angliában már tragédiákhoz is vezetett a gyógyszerkrízis. Az A csoportú Streptococcus vagy Strep-A által okozott fertőzések kezelésére használt antibiotikumok hiánya az elmúlt hetekben több gyermek halálához is köthető. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés