Hirdetés

Döbbenetes dolgot állít a gyermekpszichiáter: ezt a hibát Ön is elköveti a gyerekével?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Dr. Willough Jenkins, kanadai és amerikai gyermekpszichiátriai szakvizsgával rendelkező pszichiáter egy TikTok-videóban árulta el, hogy mi az a leggyakoribb hiba, amit a szülők elkövetnek. A szakember szerint ez nem más, mint amikor azt mondjuk a gyerekeknek, hogy hagyják abba a sírást.

"Azzal, hogy azt mondjuk a gyerekeknek, hogy ne sírjanak, azt az üzenetet küldjük, hogy az érzéseik nem érvényesek. A sírás az érzelmek kifejezésének természetes módja, és fontos, hogy a gyerekek biztonságban érezzék magukat, ha megmutatják, hogy mit éreznek" - magyarázta Jenkins, aki azt javasolta, hogy a fenti mondat helyett inkább mondjuk azt a gyerekeknek: "Nem baj, ha szomorú vagy, beszéljünk róla." 

Ashley Pagenkopf, a texasi Fort Worthben található Cook Children's Medical Center gyermekjogi szakértője elmagyarázta a videóban, hogy a sírás minden életkorban "fejlődésileg megfelelő” - írja a New York Post. 

A sírás egy olyan megküzdési mechanizmus, amely oxitocint és endorfint szabadít fel, két "jó érzésű” hormont, amelyek elősegítik a nyugalom érzését. Hozzátette, hogy a gyermek könnyeire adott együttérző válasz erősítheti a szülő és a gyermek közötti köteléket. "A kutatások kimutatták, hogy a szülő válasza a gyermek könnyeire hatással van arra, hogy a gyermek hogyan tudja szabályozni a saját érzelmeit. Idővel, ha a szülő válasza következetesen negatív, a gyermeknek végül rossz lesz az érzelmi szabályozása" - magyarázta Pegankopf. 

Pegankopf azt javasolja, hogy a könnyekre olyan mondatokkal válaszoljunk, mint például: "Nem baj, ha sírsz. Vegyünk néhány mély lélegzetet", "tudom, hogy ez nehéz és nyomasztó, de itt vagyok veled."

A Gottman Intézet, egy terapeuták számára létrehozott képzési központ azt javasolja, hogy tanítsák meg a gyerekeket arra, hogyan ismerjék fel, mi váltja ki a szomorú érzéseiket. A szakértők azt javasolják, hogy a sírás után nyugodtan kérdezzük meg a gyermeket, hogy mi történt a sírás előtt. Kérjük meg őket arra, hogy címkézzék fel az érzéseiket (pl. fusztráció, vagy szomorúság), és ismerjük fel a feldúlt állapot fizikai jeleit, például a kipirult arcot. Ezután beszéljük meg a gyerekekkel, hogyan reagáljon a kiváltó helyzetekre. Tanítsunk meg neki olyan megküzdési mechanizmusokat, mint például szünetet tartani, elszámolni 10-ig, vagy rekeszizomlégzést végezni. 

Egyébként Jenkins tanácsát nem mindenki fogadta meg, néhány kommentelő ugyanis rámutatott, hogy a gyermek könnyei akár hamisak is lehetnek. "Néhány ember kortól függetlenül a könnyeket manipulációs eszközként használja, hogy elérte az akarát" - írta egy TikTok-felhasználó Jenkins videójához, aki azt válaszolta: "A hamis sírás egy olyan szükségletet kommunikál, amit érdemes feltárni. Attól tartok, hogy a gyerekeket túl gyakran manipulatívnak tekintik, nem pedig kapcsolatkeresőnek."

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés