Hirdetés

Tragédiák sora: az időjárás végzi ki a turistákat a kedvelt nyaralóhelyen?

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Irgalmatlan hőhullám tombol Görögországban, és ennek köze lehet több turista halálához is. A tudósok arra figyelmeztetnek: a hőség komoly veszélyt jelenthet az emberi szervezetre, és főképp az agyra.

Mindenki megdöbbent, amikor Michael Mosley-t, az Egyesült Királyságban ismert orvost és televíziós műsorvezetőt holtan találták Görögországi nyaralása során. A férfi Szími szigetén éppen a rekkenő hőségben túrázott. 

Szombaton egy holland turistát találtak holtan Szamosz szigetén. Másnap egy amerikai turista holttestét találták meg Mathrakiban, egy Korfutól nyugatra fekvő kis szigeten. Albert Calibet, egy másik amerikai turista azóta tűnt el, hogy június 11-én kirándulni indult Amorgoszon. Két francia nő pedig Szikinoszon tűnt el, miután sétálni indultak.

Közben tűzvész tombol Athén határában, amelyet heves széllökések gerjesztenek; két települést kiürítettek szerdán a hatóságok, és felfüggesztették a forgalmat a görög főváros és a tőle 30 kilométerre délre fekvő Koropi között. 

Az országot erős, kora nyári hőhullám sújtja, a hőmérséklet sokszor 40 Celsius-fok fölé emelkedik. Az elhunytak holttestét még meg kell vizsgálni, hogy megállapítsák a halál pontos okát, de a hatóságok figyelmeztetik az embereket, hogy ne becsüljék alá a perzselő hőmérséklet hatásait - írja a CNN

"Van egy közös minta: mindannyian kirándulni indultak a hőségben" - mondta Petros Vassilakis rendőrségi szóvivő.

Egyes tudósok szerint a Görögországban történtek figyelmeztető jelként szolgálnak a rendkívüli hőségnek a szervezetre, és különösen az agyra gyakorolt hatásairól, amelyek potenciálisan zavartságot okozhatnak, befolyásolhatják az emberek döntéshozatali képességeit, sőt, még a kockázat érzékelését is.

Az agy: a főkapcsoló

Hivatkozás másolása

"A kutatások hagyományosan az extrém hőség izmokra, bőrre, tüdőre és szívre gyakorolt hatására összpontosítanak, de számomra az agy a kulcs az egészhez" - mondta Damian Bailey, a Dél-walesi Egyetem fiziológia és biokémia professzora. A CNN-nek úgy fogalmazott, hogy ez a szervezet "főkapcsolója".

Az agy szabályozza a testhőmérsékletet. A hipotalamusz termosztátként működik, feladata, hogy a test belső hőmérsékletét 37 Celsius-fokon, de legalábbis annak közelében tartsa. Ha meleg van, a hipotalamusz aktiválja a verejtékmirigyeket és kitágítja a vérereket, hogy lehűtse a testet.

Az agy azonban egy szűk hőmérséklettartományban működik jól, és még a kis változások is hatással lehetnek rá. Sokaknak ismerős lehet a lassúság és a lustaság érzése egy meleg nyári napon. Ahogy a hőség növekszik, annak komoly hatásai lehetnek, beleértve a test folyadékszintjének és az agy vérellátásának csökkenését - mondta Bailey. 

A szélsőséges hőség megzavarhatja a rendes agyi tevékenységet - mondta Kim Meidenbauer, a Washingtoni Állami Egyetem idegkutatója. Azok az agyi hálózatok, amelyek általában lehetővé teszik az emberek számára, hogy tisztán gondolkodjanak, érveljenek, emlékezzenek, gondolatokat építsenek fel és fogalmazzanak meg, "kibillenthetők a kerékvágásból" - mondta a CNN-nek.

Nehezebbé válik az összetett döntések meghozatala, például az, hogy melyik utat válasszuk egy túrán - ez a döntés egyszerűnek hangzik, de több különböző tényezőt kell mérlegelni.

A tudósok még csak most kezdik feltárni, hogy a hőség milyen sokféle hatással van az agyra, nemcsak a döntéshozatal, hanem a hangulat, az érzelmek és a mentális egészség szempontjából is.

Kik vannak veszélyben?

Hivatkozás másolása

Egyes emberek érzékenyebbek a hőségre, mint mások. Az idősebbek, különösen a 65 év felettiek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel szervezetük nem mindig képes olyan jól hőszabályozni. A Görögországban eltűnt emberek mind az 50-es éveik közepén jártak, vagy annál idősebbek voltak.

A nagyon fiatal gyermekek és a terhes nők szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve, csakúgy, mint a már meglévő betegségekben, köztük mentális betegségekben szenvedők.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés