Hirdetés

Íme az 5 legtrükkösebb e-mailes átverés: ne kattinson rá az ilyen üzenetekre

Garai Kitti portré Garai Kitti

Új figyelmeztetést adtak ki minden Gmail, Outlook, Yahoo és egyéb e-mail felhasználónak, miután a mesterséges intelligencia által generált csalások száma robbanásszerűen megnőtt.

A McAfee biztonsági szakértő figyelmeztetést adtak ki: vigyázzon, mikor megnyitja az e-mail postaládáját, mert egyre hihetőbb csalások terjednek az online térben. A Mirror szerint a probléma mára már annyira elfajult, hogy a telefonos és számítógépes felhasználók naponta több mint hét hamis üzenetet kapnak.

A szakértők szerint ráadásul a problémát tovább súlyosbítja a mesterséges intelligencia térnyerése, ugyanis annak felhasználásával a hackerek világszerte terjeszteni tudják a piszkos átveréseiket, emiatt pedig nő és nő az áldozatok száma. 

A McAfee legfrissebb kutatása szerint a britek 49 százaléka kattintott vagy dőlt be átverésnek az elmúlt évben. Ennél is aggasztóbb, hogy a hamis üzeneteknek bedőlők 31%-a vesztett pénzt, ebből majdnem minden ötödik brit több mint 100 fontot. Éppen emiatt a McAfee most kiadott egy listát a leggyakoribb új szöveges és e-mailes csalásokról, hogy kevesebb felhasználó váljon csalás áldozatává a jövőben. 

Íme az 5 legfontosabb és leghihetőbb átverés, amire érdemes odafigyelni

Hivatkozás másolása
  • Hamisított értesítések elmaradt kézbesítésről, kézbesítési problémákról.
  • "Ön nyert" típusú e-mailek.
  • Figyelmeztető üzenetek, amelyek azt állítják, hogy a bankjától érkeztek.
  • Olyan e-mail, melyben információkat közölnek egy olyan vásárlásról, amit valójában nem is vittünk véghez.
  • Bejelentkezési és helymeghatározási üzenetek.

"A mesterséges intelligencia fejlődésével a csaló üzenetek meggyőzőbbek, mint valaha - sőt, a britek többsége úgy véli, hogy könnyebb megoldani a Rubik-kockát, mint megkülönböztetni a valódi és a hamis üzeneteket" - mondta  Vonny Gamot, a McAfee EMEA-részlegének vezetője, hozzátéve, hogy az emberek évente egy teljes munkahétnek megfelelő időt töltenek azzal, hogy megfejtsék, hogy valódi e-mailt kaptak vagy csaló üzenetet. 

A szakember szerint most az emberi intelligenciára és a mesterséges intelligenciára egyaránt támaszkodnunk kell ahhoz, hogy időben felismerjük a csaló üzeneteket.

A szakemberek három jó tanácsa, hogy elkerüljük a bajt

Hivatkozás másolása
  • Gondolkodjon, mielőtt kattint. A kiberbűnözők adathalász e-mailekkel vagy hamis webhelyekkel csalogatják az embereket olyan linkekre való kattintásra, amelyek rosszindulatú programokhoz vezethetnek. Ha olyan e-mailt kap, amelyben arra kérik, hogy kattintson egy linkre, még akkor is, ha az remekül hangzik, vagy hasznos információkkal kecsegtet, a legjobb, ha egyáltalán nem kattint rá. 
  • Ne feledje, hogy ha túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg az is. Sok csalás azért hatékony, mert a csaló hamisan sürgősséget sugall, vagy a felfokozott érzelmi állapotot használja ki. Tartson szünetet, mielőtt elsietné a reakciót. 
  • Használja a mesterséges intelligenciát a mesterséges intelligencia legyőzésére. A szöveges üzenetekben, a közösségi médiában vagy a webböngészőkben megjelenő veszélyes linkek blokkolásától kezdve az embereknek minden platformon ki kell használniuk az AI által vezérelt technológiát, hogy nyugodtan és biztonságosan vehessenek részt a szöveges üzenetekben, olvashassanak e-maileket és böngészhessenek az interneten.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés