Hirdetés

Hirtelen beteg lett Gerard Depardieu, tovább csúszik a világsztár szexuális zaklatással kapcsolatos pere

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Gerard Depardieu halasztást kért a szexuális zaklatással kapcsolatos perének kezdetére, amelynek hétfőn kellett volna kezdődnie Párizsban. Ügyvédje a sztár egészségügyi problémáira hivatkozva kérte a halasztást.

A francia színészt azzal vádolják, hogy a Les Volets Verts című 2021-es film forgatása közben megtámadott két nőt, amiből a Franciaországot sújtó legjelentősebb #MeToo-ügy lett.

Az ügyészek szerint egyértelmű szexuális megjegyzéseket tett, majd agresszíven "tapogatta” a film produceri csapatának két tagját. Ha elítélik, öt év börtönbüntetésre számíthat.

A 75 éves férfi tagadja a vádakat, és egy tavaly közzétett nyílt levélben azt mondta, hogy soha nem "bántalmazott nőt” - adta hírül a BBC.

Az eljárást helyi idő szerint 13:30 körül kezdték volna meg a francia főváros egyik büntetőbíróságán. Ügyvédje, Jeremie Assous azonban azt mondta a francia médiának, hogy a színészt "mélyen megviselte” a betegsége, és orvosai azt tanácsolták neki, hogy ne vegyen részt a tárgyaláson.

Assous hozzátette, hogy ügyfele kérte a halasztást, mivel "szeretne eljönni, ki akarja fejezni magát” a bíróság előtt.

A per a franciaországi #MeToo mozgalom egyik legfontosabb pillanata, mivel Depardieu a francia filmművészet legjelentősebb alakja, akit szexuális zaklatással vádolnak. A nők - akiket nem neveztek meg - azt állítják, hogy Depardieu szexuális megjegyzéseket tett nekik. Azt állítják, hogy "erőszakosan megragadta” és "tapogatta” őket.

Depardieu ügyvédje azt állítja, hogy a nők hazudnak. Azt is állította, hogy az egyik nő "pénzt próbál keresni” azzal, hogy 30 000 eurós kártérítést követel - jelentette a Le Monde.

A vádak felszínre kerülése óta Depardieu gyakorlatilag kitaszítottá vált. 2022 óta nem szerepelt filmben, és jövőre egy második tárgyalásra is számíthat, mivel azzal vádolják, hogy párizsi otthonában kétszer is megerőszakolta Charlotte Arnould színésznőt. A férfi tagadja a vádakat.

Depardieu-t több mint egy tucat másik nő is megvádolta szexuális zaklatással.

A szaporodó vádak ellenére a sztár a francia művészeti közösség egyes tagjaitól határozott támogató üzeneteket kapott. Egy több mint 50 színészből, rendezőből és producerből álló csoport tavaly közzétett levelében úgy fogalmazott, hogy a Depardieu-t ért vádak "támadást jelentenek a művészet ellen”.

A Charlotte Rampling, Carole Bouquet és Pierre Richard színészek, valamint Carla Bruni és Jacques Dutronc énekesek által aláírt levélben úgy fogalmaztak, hogy nem tudnak "csendben maradni a [Depardieu-t] ért lincseléssel szemben”.

Emmanuel Macron francia elnök is haragot váltott ki rengeteg emberből, miután tavaly "Franciaország büszkeségének” nevezte a színészt. Macron hozzátette, Depardieu-t "hajtóvadászatnak” vetették alá. A kampányolók szerint a megjegyzések aláássák a nők erőszakkal szembeni védelmére tett erőfeszítéseket.

Léa Seydoux színésznő "őrültségnek” nevezte Macron megjegyzéseit, hozzátéve, hogy "nagyon rossz képet fest Franciaországról”.

Macron támogatásának megnyilvánulása ellenére akkori kulturális minisztere, Rima Abdul-Malak azt mondta, hogy meg fogja vizsgálni Depardieu Becsületrendjének visszavonását, miután olyan felvételek kerültek elő, amelyeken egy 2018-as, Észak-Koreában forgatott dokumentumfilmben nőkkel kapcsolatos szexuális megjegyzéseket tesz.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés